Home > Actualitate > Onestiul isi achita toate datoriile catre Romprest, afirma primarul Gnatiuc.

Onestiul isi achita toate datoriile catre Romprest, afirma primarul Gnatiuc.

Criza gunoiului in judetul Bacau, inclusiv in municipiul Onesti, nu se va incheia mai devreme de 1 februarie. Anuntul a fost facut de primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni, 28 ianuarie. Criza gunoiului in judetul Bacau s-a declansat pe 25 ianuarie, ziua din care Romprest nu a mai colectat deseurile menajere din judet. Motivul invocat a fost acumularea de datorii din partea unitatilor administrativ teritoriale din judetul Bacau catre Romprest (firma care colecteaza gunoiul) si Eco Sud (societatea care administreaza depozitarea deseurilor menajere).

Miercuri, 30 ianuarie, primarul Onestiului va propune consilierilor locali votarea unui proiect de Hotarare prin care sa se aprobe subventionarea taxei speciale de salubritate. „Toti banii colectati de la populatie au fost trimisi catre ADIS Bacau „, a declarat primarul Gnatiuc. Datoriile Onestiului, invocate de catre societatile care colecteaza si depoziteaza deseurile menajere, sunt date de diferenta dintre numarul real de locuitori care platesc taxa de salubritate (27.000) din municipiu si numarul celor care figureaza in contractul initial (36.000). Curtea de Conturi a interzis Primariei Onesti sa mai achite aceasta diferenta. Suma care s-a adunat astfel depaseste 2,7 milioane de lei. In urma unei hotarari de Guvern adoptata recent, primariile pot subventiona taxa de salubritate astfel incat municipiul Onesti va achita si aceasta diferenta, a afirmat Nicolae Gnatiuc.

„Chiar daca vom plati acesti bani nu exista garantia ca se va incheia criza gunoiului” ne-a declarat primarul Onestiului. Motivul este nivelul ridicat al datoriilor pe care restul localitatilor din judet le au fata de firmele colectoare si depozitare de deseuri menajere.