Home > Social > PRIMARUL Onestiului trage semnalul de alarma: Proiectul apa in Onesti este in pericol!

PRIMARUL Onestiului trage semnalul de alarma: Proiectul apa in Onesti este in pericol!

La doi ani de la preluarea sistemului de apa si canalizare din Onesti de catre Raja Constanta, lucrurile nu sunt deloc limpezi…precum apa de izvor.

Marele proiect referitor la modernizarea sistemului de furnizare a apei in Onesti, in valoare de peste 40 de milioane de euro, este in pericol. Afirmatia ii apartine chiar primarului municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc. Vineri, 9 august, la bilantul de doi ani de la preluarea de catre RAJA a sistemului de apa si canalizare al Onestiului, primarul Nicolae Gnatiuc a atras atentia ca este posibil sa nu se mai realizeze proiectul anuntat de RAJA, privind modernizarea sistemului de apa si canalizare din Onesti, din cauza intarzierii licitatiilor si a demararii lucrarilor pentru infrastructura municipiului Onesti. Nicolae Gnatiuc a atras atentia ca programul de finantare cu fonduri europene se incheie anul viitor, in 2020, iar pana acum nu au fost lansate nici macar licitatiile. De vina este firma de consultanta. Dar si legislatia din domeniu care permite intarzierea unor astfel de proiecte doar din cauza contestatiilor depuse fara temei, spune Nicolae Gnatiuc

La randul sau, directorul general al RAJA , Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor, a dat asigurari ca pana in 2020 se vor incheia lucrarile. “Imi pun capul ca la sfarsitul anului viitor Onestiul va avea cea mai buna apa din tara”, a spus Felix Stroe. Dar fara sa fie sigur pe el. “Este prima oara cand nu ma tin de cuvant”, a spus Felix Stroe, recunoscand ca proiectul de la Onesti a intarziat cu 11 luni din cauza firmei de consultanta platita din fonduri europene.

RAJA Constanta a preluat sistemul de apa si canalizare din Onesti la inceputul lunii iunie 2017. Pana acum, firma din Constanta a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea sistemului. Aceste investitii se regasesc in calitatea apei si furnizarea acesteia catre onesteni, spune Felix Stroe.

Pasul urmator era o investitie de peste 40 de milioane de euro din fonduri europene. Totul parea ca functioneaza conform graficului numai ca afacerea este in pericol. Felix Stroe spune ca din cauza firmei de consultanta care s-a ocupat de proiect. Vineri dimineata, reprezentantii acestei firme de consultanta au fost “bagati” in sedinta de catre Felix Stroe chiar la Onesti. “Pe 25 august se demareaza licitatiile iar in februarie, cel tarziu martie anul viitor, incep lucrarile”, a dat asigurari Felix Stroe. Mai putin optimist, primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc, atrage atentia ca municipalitatea a facut tot ceea ce i-a stat in putinta. Martori sunt chiar consilierii locali  care au sustinut acest proiect.