Home > Cultura & Educatie > Colegiul Sportiv “Nadia Comăneci” a împlinit 50 de ani (foto: promoţia 1983)

Colegiul Sportiv “Nadia Comăneci” a împlinit 50 de ani (foto: promoţia 1983)

În urmă cu 50 de ani, pe 15 septembrie 1969, se deschideau porţile Liceului Sportiv Oneşti, actualul Colegiu Sportiv „ Nadia Comăneci”. Aproape uitat de autorităţi (ca mai toate şcolile), Liceul Sportiv Oneşti a fost locul unde s-a (re)inventat gimnastica sportivă mondială prin Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Georgeta Gabor, Luminiţa Milea, toate sub îndrumarea lui Bela Karolyi.

Pe 15 septembrie 1969, conform Deciziei nr. 268, emisă de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al județului Bacău, se înfiinţa Liceul de Cultură Generală cu Program Special de Gimnastică din Gheorghe Gheorghiu-Dej, numele de atunci al Oneştiului. Instituția nou înfiinţată urmărea două direcții, “cultura generală şi pregătirea sportivă a gimnastelor”, spun documentele vremii.

Primul director al nou înfiinţatei instituţii şcolare a fost George Simionescu, profesor de educație fizică. El a deschis  “primul an şcolar pentru 180 de eleve (în exclusivitate gimnaste de performantă)”. Noul liceu a funcționat în săli improvizate, în blocuri de nefamilişti, până când Liceul nr. 2 ( actualul Colegiu Național “Dimitrie Cantemir”) s-a mutat într-un local nou. Astfel, Liceul de Gimnastică se mută în clădirea din Perchiului nr. 4, unde funcționează şi în prezent sub denumirea de Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci”.

De-a lungul timpului, liceul de unde a pornit Nadia Comăneci a avut diferite denumiri. La înfiinţare, în 1969, s-a numit  Liceul cu Program de Educaţie Fizică, pentru ca în 1976  să devină Liceul Real-Umanist nr. 2 de Gimnastică din Gheorghe Gheorghiu Dej. În 1977  se transformă în Liceul de Filologie-Istorie rămânând, totuşi, o şcoală a gimnastelor. După patru ani , liceul îşi deschide porţile şi pentru băieţi după care, în 1993, se transformă în Liceul cu Program Sportiv „Nadia Comăneci”, actualul  Colegiu Sportiv „Nadia Comăneci”, denumire pe care o poartă din 2008.

La mulţi ani!

(P.S. Din păcate, autorităţile de azi şi de ieri ale Oneştiului nu au înţeles oportunitatea oferită de trecerea Nadiei pe aceste meleaguri. Rămânem doar cu amintiri şi manifestări dedicate unor aniversări ce nu ne mai aparţin. Cristian Bibire )