Home > Uncategorized > Oneşti/ Fraudă cu fonduri europene la Pensiunea “La Ferma Veche Bogdana” a familiei Dohotaru

Oneşti/ Fraudă cu fonduri europene la Pensiunea “La Ferma Veche Bogdana” a familiei Dohotaru

Conform unui comunicat al DNA, “Procurorii de la DNA Bacău  au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 -Persoană fizică, administrator al S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

-S.C. LA FERMA VECHE BOGDANA SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.”

Pensiunea “La Ferma Veche Bogdana” aparţine familiei Dohotaru din Oneşti, care mai are afaceri în domeniul construcţiilor, editurii şi comercializării de cărţi şi produse de papetărie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2014-2016, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, ce aveau ca obiect construcția unor pensiuni, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte (facturi, situații de plată, etc.), ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 1.057.642 lei.”

“Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.057.642 lei. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL și unui alt inculpat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

O mare parte din aceste documente ar fi fost puse la dispoziție de către alte persoane, inculpate in acelasi dosar. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.057.642 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL și unui alt inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

La data de 17 ianuarie 2020, un alt inculpat, administrator al unei societăți comerciale, a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocatului ales, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an și 6 luni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală privind persoana respectivă împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.