Home > Actualitate > Manifestările publice mari sunt interzise începând de astăzi, 8 martie

Manifestările publice mari sunt interzise începând de astăzi, 8 martie

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică mai multe măsuri de prevenție împotriva răspândirii coronavirusului. Printre acestea – interzicerea activităților care presupun adunarea a mai mult de 1.000 de persoane sau jucarea meciurilor de fotbal fără spectatori.

De duminică se interzic activitățile la care participă mai mult de o mie de persoane. Pentru activitățile cu număr mai mic de participanți, decizia este a autorităților locale. Măsurile au fost anunțate de secretarul de stat Raed Arafat și sunt instituite până în 31 martie. Restricțiile ar putea fi însă prelungite, transmit autoritățile.

„Măsura vizează atât evenimentele publice, cât și cele private desfășurate în interior și evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.

Federația Română de Fotbal a anunțat tot duminică suspendarea accesului spectatorilor la meciuri, la fel și Liga Profesionistă de Fotbal, pentru meciurile din Liga I.

Referitor la adunările cu sub 1000 de oameni, deciziile vor fi nuanțate și se aplică anumite criterii, în primul rând se va avea în vedere natura evenimentului, a contacților și a spațiului, transmit autoritățile. Măsura vizează atât activitățile publice, cât și activități private, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Totodată, s-a decis și suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează un caz sau mai multe cazuri de coronavirus.

Românii din zonele afectate să evite deplasarea în România, pentru protecția familiilor lor, pentru a nu le pune viața în pericol. Această situație e una temporară, care depinde de evoluția pe plan mondial. Românilor care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare.

Declararea la intrarea în țară a altor zone decât cele din care vin intră sub incidență penală. Reamintesc că au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care au încălcat regulile”  – a declarat Raed Arafat.

Sâmbătă au fost confirmate în România 4 noi cazuri de coronavirus,iar numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 13. A fost diagnosticat și primul caz în București.

Duminică la prânz în România sunt în carantină 15 persoane. Alte 12.734 sunt autoizolate.