Home > Politica > Când Gnatiuc a fost în Catania, Sicilia, acolo erau zeci de oameni infestaţi cu COVID-19. Primarul Oneştiului se apără cu hârtii de la DSP Bacău

Când Gnatiuc a fost în Catania, Sicilia, acolo erau zeci de oameni infestaţi cu COVID-19. Primarul Oneştiului se apără cu hârtii de la DSP Bacău

Nicolae Gnatiuc, primarul Oneştiului, se apără în faţa “dezinformărilor” cu o hârtie de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău. Conform acestei hârtii, “oraşul Catania, Sicilia, nu figura pe lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie sau zona galbenă cu transmitere a COVID 19 emisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică “. Gnatiuc spune că, acoperit de această hârtie, a avut tot dreptul să umble nestingherit printre  oneşteni după vacanţa petrecută în Italia. Adevărul este altul. Adresa de la DSP Bacău are o valoare pur formală atât timp cât realitatea din  Sicilia şi Catania din perioada când Gnatiuc a fost acolo era cu totul alta.

Timp de trei zile, de pe 5 până pe 7 martie aşa cum singur a recunoscut până la urmă, primarul Nicolae Gnatiuc s-a aflat în vacanţă în Catania, Sicilia. La întoarcere, el a considerat că nu trebuie să intre în autoizolare la domiciliu pentru că zona unde şi-a petrecut vacanţa era una sigură.

Pe 5 martie, ziua când Gnatiuc a ajuns în Catania, erau înregistrate 16 persoane infectate în Sicilia, conform datelor publicate de Departamentul de Protecţie Civilă din Italia, citate de presa italiană de limbă românâ, Rotalianul-Revista românilor din Italia.

Tot pe 5 martie, agenţia de presă italiană ANSA, scria: (ANSA) – ENNA, 5 MAR – Tra le persone contagiate dal Covid-19 in Sicilia c’è anche un medico catanese. L’uomo è in quarantena nella sua casa di Catania.(ANSA).(Printre persoanele infectate de Covid 19 în Sicilia este şi un medic din Catania. Bărbatul se află în carantină la el acasă). Între timp, medicul din Catania a murit.

Şi tot pe 5 martie, ziua când Gnatiuc  îşi începea mini-vacanţa în Sicilia, se inchideau toate şcolile din Italia. Inclusiv în Catania, Sicilia.

Sâmbătă, 7 martie, ziua când Gnatiuc şi-a încheiat concediul, ANSAit Sicilia publica la ora 13,29 un articol cu titlul Coronavirus: 35 casi positivi in Sicilia.

Tot sâmbătă, 7 martie, începea seria măsurilor drastice ale Guvernului Italian, închiderea Lombardiei urmată, la doar câteva zile, de blocarea întregii ţări. Bilanţul nefast al noului coronavirus îi obliga pe oficialii italieni să ia măsuri dure, de neconceput în urmă cu doar câteva săptămâni. Pe 8 martie, la câteva ore după ce primarul Oneştiului se urca în avion spre casă, în Sicilia se înregistrau 53 de cazuri (doi vindecaţi) COVID 19 din care 23 doar în Catania. Datele erau anunţate tot de Departamentul de Protecţie Civilă din Italia.

Nicolae Gnatiuc încearcă să se apere în faţa acestor cifre crude cu un text postat pe facebook azi noapte:

Dragi oneşteni
Cu siguranţă aţi aflat din mediul online sau din alte surse, că în perioada 05-07.03.2020, am fost în Italia, în oraşul Catania. Pentru a nu crea panică şi pentru a pune stop dezinformărilor create de anumite persoane, mă simt dator faţă de dumneavoastră să vin cu următoarele precizări.
În acea perioadă, în Catania, zonă aflată la peste 1800 de km de focarul infecţiei cu noul coronavirus din nordul Italiei, NU EXISTA NICI O suspiciune de infestare cu COVID-19, conform informaţiilor oficiale de la acea dată. Vă asigur că înainte de a mă deplasa în această zonă am întreprins toate demersurile pentru a afla dacă este o zonă sigură de călătorie.

Tot în această postare, el, primarul Gnatiuc, spune cum a completat declaraţia pe aeroport după care, pentru a fi mai sigur, a solicitat şi o adresă de la DSP Bacău. Răspunsul la solicitarea sa l-a liniştit pe deplin. Aparent, conform unor hârtii, aşa se pare, că primarul Gnatiuc poate să fie liniştit. Noi îi dorim să fie sănătos în primul rând. Numai că aceste hârtii au în spate indeciziile unor politicieni italieni şovăielnici, speriaţi de perspectiva blocării afacerilor italienilor, inclusiv cele din turismul sicilian. După care a urmat indolenţa unor funcţionari români (tot politici şi ei) care au stabilit după ureche zonele de risc. Iar alt politician, român, oneştean, nu italian, se ascunde după aceste hârtii în loc să spună bărbăteşte: Da, am greşit că nu am spus de la început unde am fost în vacanţă, am greşit că nu am intrat în autoizolare imediat!

Numai că primarul Oneştiului nu răspunde la adevăratul reproş care i se aduce în articolul publicat ieri, şi anume de ce nu a recunoscut adevărul miercuri, când a fost întrebat de Monitorul de Trotuş dacă a fost în concediu în Italia.

Iar în ce priveşte schimbul de adrese cu DSP, apare o altă întrebare: De ce a trimis această solicitare către DSP abia pe 12 martie, adică a doua zi după ce i-am solicitat informaţii referitoare la vacanţa sa şi la cinci zile după întoarcerea din Italia?

De ce nu a solicitat lămuriri în ce priveşte “conduita“ sa măcar luni, 9 martie, dacă nu imediat ce a ajuns acasă. E drept, luni era ocupat cu împărţitul florilor. Motiv pentru care trebuie făcută o rectificare: Nicolae Gnatiuc a împărţit flori pe 9 martie, nu pe 8, cum eronat apare în articolul de ieri.

În schimb, pe 8 martie se întâmpla altceva. Ministerul Sănătăţii emitea un comunicat de presă din care cităm: Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).  În traducere, cine a venit din Italia, chiar şi înainte ca guvernanţii de acolo să se trezească şi să aplice măsuri ferme, ar face bine să se autoizoleze la domiciliu. #DinGrijăPentruSănătateaOneştenilor, cum îi place primarului Oneştiului.

Care consideră că informarea publicului despre o problemă de sănătate publică este un “atac fără scrupule”.

Cristian BIBIRE