Home > Actualitate > S-a stins din viaţă ing. Zamfir Stancu, fost director general al Combinatului Petrochimic Borzeşti şi Cetăţean de Onoare al Oneştiului

S-a stins din viaţă ing. Zamfir Stancu, fost director general al Combinatului Petrochimic Borzeşti şi Cetăţean de Onoare al Oneştiului

Luni după-amiază s-a stins din viaţă, la 92 de ani, ing. Zamfir Stancu, unul din primii directori generali ai Platformei Petrochimice Borzeşti, fost director al Centralei Industriale de Rafinării şi Petrochimie şi Cetăţean de Onoare al municipiului Oneşti.

Slujba de înmormântare va avea loc joi, 2 iulie, ora 11.00, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău

Născut pe 13 noiembrie 1928 în comuna Ciuşlea, judeţul Vrancea, Zamfir Stancu a fost recunoscut ca unul din specialistii care au ridicat Platforma Petrochimică Borzeşti. În urmă cu cinci ani, în octombrie 2015, Zamfir Stancu avea vie, în minte, istoria de 50 de ani a fostei industrii oneştene. “Păcat de ce-am muncit, ce oase rupte, ştiţi cum am făcut Oneştiul că n-aveam tehnică aşa atuncea, făceam digurile de la rezervoare cu căruţaşi.”, declara atunci ing. Zamfir Stancu pentru emisiunea „România te iubesc!”.

Născut într-o familie de ţărani, cu şapte copii, Zamfir Stancu a urmat cursurile liceale la Focşani după care absolvit cursurile Facultăţii de Chimie Industrială la Iaşi. După facultate este repartizat la Rafinăria Dărmăneşti unde ocupă şi primele funcţii de conducere.

În 1958 este transferat la Rafinăria Oneşti pe funcţia de director adjunct şi după doar patru ani, în 1962, este numit director general al rafinăriei oneştene. După unificarea celor trei întreprinderi de pe Platforma Petrochimică, Rafinăria, Uzina de Cauciuc şi Combinatul Chimic, este numit director general al Grupului Industrial Borzeşti.

În 1978 este numit director general al Centralei Industriale de Rafinării şi Petrochimie Brazi-Ploieşti, poziţie din care a coordonat marile investiţii din petrochimia românească de la Ploieşti, Piteşti, Năvodari şi Oneşti.