Home > Actualitate > Logic For SRL Onești își închide porțile din cauza unei decizii abuzive a Primăriei

Logic For SRL Onești își închide porțile din cauza unei decizii abuzive a Primăriei

Logic For SRL Onești, firmă IT înființată în 1993, își închide porțile pe 1 septembrie din cauza unei decizii abuzive a administrației publice locale oneștene. În urmă rămân aproape 30 de ani de activitate, generații de specialiști pregătiți de firma oneșteană, zeci dintre ei lucrând acum în firme de renume din SUA, Canada, Franța, Germania, și regretele celor care au pus pe picioare o firmă care devenise în timp un brand.

De 20 de ani, Logic For a asigurat, în baza unor contracte, programe de contabilitate, gestiune și salarii precum și mentenanța pentru toate unitățile școlare din municipiul Onesti. Contractele erau obținute prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). Ultimul contract, încă în vigoare, era valabil până la sfârșitul acestui an, valoarea acestuia fiind de 450-500 lei/luna/unitate școlară. Ca de fiecare dată în această perioadă, Logic For pregătea prezentarea ofertei pe SEAP pentru încheierea noilor contracte pe anul viitor. Numai că proiectele celor de la firma oneșteană au fost aruncate în aer de o decizie a administrației publice locale.

În luna mai, Logic For a primit adrese din partea școlilor din Onești prin care firma era anunțată că, în urma dispoziției Primăriei Onești, se reziliază în mod unilateral contractele aflate în vigoare.

”La solicitarea ordonatorului principal de credite Consiliul Local Onești, unitățile de învățământ au fost nevoite să încheie contract de prestări servicii software cu unitatea cu care aceasta are contract, pentru o mai bună gestionare a contabilității”, scrie în adresele pe care le-a primit firma Logic For de la unitățile școlare din municipiu. Data la care se reziliau contractele în mod unilateral: 1 iunie 2020.

Conform unor surse din cadrul Primăriei Onești, contabilii și directorii unităților școlare din municipiul Onești au fost sunați și obligați să renunțe la contractele cu Logic For și să accepte noile contracte cu o firmă din Piatra Neamț, fără licitație. În caz contrar, li s-a spus directorilor, nu vor mai primi bani de la Primărie.

Primarul Nicolae Gnatiuc spune că nu știe nimic

Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului și ordonatorul principal de credite, ne-a declarat, în schimb, că nu știe nimic despre rezilierea acestor contracte. El susține că nu a făcut presiuni pentru a se anula, înainte de termen, contractele încheiate de unitățile școlare din Onești cu Logic For. Totuși, ne-a declarat că ar trebui ”verificat” care sunt motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat, referindu-se inclusiv la ”un monopol” al firmei oneștene care asigură de 20 de ani programele de contabilitate pentru școlile oneștene.

Pe de altă parte, beneficiarii direcți ai serviciilor oferite de Logic For recunosc că nu au ce să reproșeze firmei onestene. ”Îndreptățit sau nu, acest act de trecere pe un alt program soft nu trebuie să afecteze relațiile nostre”, se arată în adresele trimise de unitățile școlare către Logic For.

Firma din Piatra Neamț, SC Grup Soft, care a preluat, în mod arbitrar, aceste contracte, are tarife mult mai mari decat Logic For SRL Onești, societatea care este nevoită să își închidă afacerea în urma pierderii acestor contracte. Nici chiar acest argument, al unor tarife mai mari în condițiile în care beneficiarii direcți nu reproșează nimic celor de la Logic For, nu l-a convins pe primarul Nicolae Gnatiuc că decizia administrației publice locale este cel puțin incorectă față de o societate oneșteana care de trei decenii a plătit taxe și impozite la bugetul local și a asigurat pregătirea a sute de elevi și zeci de specialiști oneșteni în IT.