De când nu mai e primar, Gnatiuc nu se plictisește nicio clipă. Între două tranzacții imobiliare și număratul banilor economisiți cât a fost în fruntea Oneștiului, Gnatiuc și-a descoperit veleități artistice și un chef nebun de călătorii.
Cum s-a apucat Gnatiuc de scris
Ultima oară, se știe, a făcut pe reporterul de știri senzaționale dar nu prea i-a ieșit. Înainte de asta, cam în urmă cu un an, Gnatiuc și-a descoperit talentul scriitoricesc și a lansat Blogul cu călătorii, dornic să împărtășească din experiențele sale pe meleagurile europene cu oneștenii ce îi umăresc peripețiile.
Numai că nici de blog nu s-a prea ținut, l-a abandonat repede. Nu și călătoriile. Ultima scriitură pe blogul cu călătorii este de prin februarie, când Gnatiuc vizita, cu nesaț de noi experiențe, Cetatea Eternă, Roma. Și chiar a vrut să le ofere cititorilor blogului său o mică lecție de istorie a artei.
Cînd nu știi nici măcar de un copy-paste
Am zis să trec cu vederea stângăciile gramaticale și să mă adap de la izvorul cunoașterii oferit de Gnatiuc. Așa că am aruncat un ochi peste scrierea sa despre Bazilica Sf. Petru și istoria monumentalei biserici. Cei mai buni arhitecți, pictori și sculptori ai Renașterii, printre care Michelangelo sau Berninau au participat la construcția şi pictarea uriașei biserici, scrie călătorul Gnatiuc.
Măi să fie, mi-am zis, cine-i Berninau ăsta, să mor dacă am auzit de el?! Ca să scurtez povestea, scriitorul și istoricul de artă Gnatiuc a amestecat pictura cu… prefectura. El a vrut să facă referire, probabil, la Gian Lorenzo Bernini, sculptor, arhitect, pictor, poet din sec XVII a cărui capodoperă este Piața Sf. Petru din Roma.
Informația se găsește pe Wikipedia, nici măcar nu era necesar să fi pus mâna pe vreo carte în copilărie ca să afli și să ții minte o informație oarecum banală (cum ar trebui să fie pentru un împătimit al artei precum Gnatiuc). Și am renunțat să citesc mai departe din aventurile lui Gnatiuc.
O altă capodoperă, seria declarațiilor de avere
Dar Gnatiuc are metehne vechi în ce privește acuratețea informațiilor pe care le transmite publicului. O altă capodoperă de-a sa este seria declarațiilor de avere din perioada cât a fost primar. Aici nu s-a încurcat prea mult cu scrisul pentru că, zice el, n-avea ce să declare.
Doar un apartament de nici 50 mp, undeva pe Aleea Trandafirilor, un motociclu și vreo două mașini care au apărut și dispărut ca măgarul în ceață. La fel ca și una din declarații. În rest nimic, niciun ban în conturi, nici terenuri, nici bijuterii, nici alte venituri decât salariul de la Primărie.
O adevărată provocare a imaginației cititorului, această serie a declarațiilor de avere ale lui Gnatiuc.
Nu vă sfiiți! Călătoriți împreună cu Gnatiuc!
Astfel că fostul primar Gnatiuc, fără avere și cinstit, oferă, cu talent și cunoștințe solide din istoria artei, impresii din călătoriile lui prin colțurile lumii.
Nu vă sfiiți! Dacă vă doriți să vă poarte imaginația prin locuri pe unde nu ați ajuns, nu trebuie decât să îi sugerați lui Gnatiuc noi destinații ale periplelor lui. Dacă vă doriți să vedeți un anumit loc din lume și bugetul nu vă permite, acum aveți marea șansă să vă realizați visul prin ochii lui Gnatiuc. Singurul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îi sugerați destinația următoarei călătorii. De bani și celelalte se ocupă el.
(Sursă foto/Facebook, Dan Miron)
Distribuie: