Oneştenii, datori la gunoi din cauza fostei administraţii

In Actualitate, Social
decembrie 15, 2020

Valoarea actuală a taxei speciale de salubrizare din Oneşti, 10,5 lei/persoană, nu reuşeşte să acopere facturile pe care municipalitatea trebuie să le achite către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, în primul rând pentru că nu sunt declarate toate persoanele care locuiesc în municipiu. Anul trecut, s-a încercat o majorare a taxei de salubrizare, de la 10,5 lei la 15 lei/persoană dar s-a renunţat repede la această soluţie din cauză că era an electoral. În fine, fosta administraţie nu a reuşit să previzioneze corect cantitatea de deşeuri menajere din municipiu care, în  acest an, a fost cu 30 % mai mare decât în anii precedenţi. Toate aceste motive au dus la o „gaură” în ceea ce priveşte achitarea facturilor către ADIS Bacău. Pentru că legea nu permite ca această datorie să fie acoperită din bugetul local, variantele pentru rezolvarea crizei sunt taxarea cu câte o persoană a locuinţelor declarate goale, majorarea actualei taxe cu 50% sau desfiinţarea taxei de habitat datorată de firme şi achitarea acesteia în contul taxei speciale de salubrizare. Această din urmă variantă ar duce, însă, la diminuarea buhetului local.

Câţi oneşteni plătesc gunoiul?

În acest moment se încasează taxa de salubrizare de la 25.300 de oneşteni în timp ce aproximativ 7.000 de locuinţe sunt declarate ca fiind goale. Numărul celor care plătesc gunoiul este, în mod cert, mult mai mic decât al celor care locuiesc în municipiu. De exemplu, la ultimele alegeri prezidenţiale au participat la vot 22.000 de persoane. Dacă se adaugă minorii, ne apropiem de 30.000 de locuitori, în condiţiile în care s-ar accepta, prin absurd, că a fost o prezenţă de 100%. În realitate, câteva mii de persoane nu plătesc această taxa de salubrizare cu efecte asupra celor care sunt buni platnici. Asociaţiile de proprietari, care în mod cert cunosc situaţia reală a celor care locuiesc în oraş, nu transmit întodeauna cifrele reale.

Pe 21 decembrie, Consiliul Local Oneşti urmează să voteze taxele şi impozitele pentru anul 2021, între care şi taxa specială de salubrizare. Primarul Laurenţiu Neghină le-a solicitat consilierilor locali să vină cu propuneri pentru rezolvarea crizei ce se prefigurează astfel încât povara datoriei acumulate în ultimul an să nu fie lăsată în seama celor care îşi achită taxele în mod corect.