Un bacauan a fost condamnat pentru ca ar fi vandalizat inscriptii in limba maghiara

In Flagrant, National
iulie 03, 2021

Judecătoria Odorheiu Secuiesc a condamnat, în primă instanță, la şase luni de închisoare cu executare, bărbatul din judeţul Bacău care în luna ianuarie a anului trecut a acoperit cu vopsea neagră inscripţia în limba maghiară de pe mai multe indicatoare bilingve cu numele localităţilor din Ţinutul Secuiesc, a anunţat, vineri, publicaţia regională transilvană Székelyhon, citată de MTI.

Barbatul a fost condamnat doar pentru vandalism. Incitarea la ură împotriva comunităţii maghiare a fost omisă din rechizitoriu, deşi, în baza plângerilor depuse, şi acest cap de acuzare a fost cercetat în urma anchetei.

Instanţa a respins şi petiţia depusă de Fundaţia “Székely Figyelő”, prin care a fost solicitată revizuirea hotărârii procurorului, argumentându-se că în momentul în care a vopsit indicatoarele de localitate, făptaşul nu a fost condus de ură sau prejudecăţi împotriva maghiarilor, ci a reacţionat la un conflict personal care avusese loc anterior.

Totodată, acţiunile sale nu au fost urmate de incitare la ură, violenţă şi discriminare împotriva minorităţii etnice maghiare, a susţinut procurorul din Odorheiu Secuiesc, citat de publicaţie.

Potrivit motivelor expuse, infracţiunea de incitare la ură sau discriminare presupune prezenţa grupului împotriva căruia este îndreptată ostilitatea şi incitarea la ură – condiţii care nu au fost întrunite în acest caz. Fundaţia “Székely Figyelő” a decis să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, plângerea fiind deja înregistrată.

În zorii zilei de 5 ianuarie a anului trecut, I.G. (30 de ani), care avea deja antecedente, a vopsit cu culoare neagră inscripţiile maghiare de pe indicatoarele de localitate din Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc, respectiv Trei Sate, Bisericani şi Satu Mare, aflate pe DN13A.

Poliţia Locală din Odorheiu Secuiesc a reuşit identificarea făptaşului cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, în baza plăcuţelor de înmatriculare. Acesta şi-a recunoscut fapta atunci când a fost căutat de poliţie, iar sprayul cu vopsea a fost găsit asupra sa.

Bărbatul a fost tras la răspundere din cauza pagubei produse CNAIR. Pe lângă cele şase luni de închisoare cu executare, acesta este obligat să plătească şi despăgubiri în cuantum total de 1899 de lei. Sentinţa nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Harghita. (Sursa/ Ziarul de Iasi.ro)