Remus Busuioc, consilierul local din comuna Livezi, județul Bacău, premiat de statul italian

In Actualitate, Politica
iulie 06, 2022
Remus Busuioc, consilier local PMP în comuna Livezi, Bacău, a fost premiat  de statul italian și societatea Merlone Sas pentru activitatea neîncetată, timp de 25 de ani, la același loc de muncă.
„Nu am încetat să îmi urmez visul”
Remus Busuioc nu este un bărbat impunător prin fizic dar privirea lui spune că este un luptător. Și asta pentru că a luat viața în piept încă de mic. La doar cinci ani își pierdea mama, iar tatăl, șofer la CPL Comănești, a fost nevoit să îl ducă la bunici, în Tescani. Nu pentru mult timp, pentru că și-a pierdut și bunica, după care, în clasa a III-a, s-a întors acasă lângă tatăl său. Acesta, ca șofer, pleca dimineața și venea seara. „Eram singur toată ziua. De învățat, învățam, dar era greu cu mâncarea”, își amintește Remus Busuioc de acei ani. Care nu au fost ușori. Din clasa a V-a a ajuns în Bacău, unde a urmat și cursurile liceale.
„Nu am încetat să îmi urmez visul de a crește cu personalitate, cuvânt, credință. Să ajut persoanele nevoiașe, să am o familie căreia să îi ofer ce nu am putut să primesc eu, să merg, să călătoresc și acolo unde mă opresc pentru o perioadă să rămână ceva în urmă, adică suflete mulțumite și construcții. Mi-a plăcut să sfințesc locul, nu să alerg după bogății”, se destăinuie bărbatul încă tânăr dar îmbogățit cu nenumărate experiențe de viață.
„Aici mi-a găsit Dumnezeu locul”
Liceul l-a terminat în 1992, anii învălmășiți de după Revoluție. Și chiar dacă în școală excela la științele exacte, s-a hotărât să nu urmeze o facultate ci să își croiască o viață în Europa. Între timp, a cunoscut-o pe Alina și a descoperit comuna Livezi. S-a îndrăgostit iremediabil de amândouă. Alina i-a devenit parteneră de viață, soție și mama copilului iar comuna băcăuană Livezi a ajuns pentru el să fie acasă.
„I-am promis Alinei că dacă ne vom căsători, aici vom sta, în Livezi, vom cumpăra teren și vom construi o casă”, mărturisește, zâmbind, Remus Busuioc. Și nu doar că și-a ridicat în Livezi o casă dar tot aici și-a făcut și „cei mai buni prieteni, Dan Dogaru, Lică Rusei, Gabi Coacă”. Bineînțeles că tot în Livezi, acasă, a fost și nunta lui Remus cu Alina. „Aici mi-a găsit Dumnezeu locul”, este credința lui Remus Busuioc despre motivul care l-a făcut să se lege definitiv de aceste meleaguri.
„După 25 de ani, tot aici muncesc”
Dar gândul de a-și face un rost în afară nu îi dădea pace. „În 1997 am plecat în Italia, acolo unde sora mea era deja stabilită, într-o mică localitate, Cossombrato, regiunea Asti. După doar două săptămâni începeam munca la o mică firmă de familie, producătoare de vinuri. După 25 de ani, tot aici muncesc” povestește Remus Busuioc.
El recunoaște că nu i-a fost ușor, „așa cum nu este pentru nimeni care pleacă în străinătate”, dar în Italia a învățat „ce înseamnă democrația reală, unde omul este respectat și unde nu trebuie să apelezi la atenții pentru serviciile publice” .
Au urmat ani de muncă dar și de perfecționare, inclusiv prin cursuri finanțate de Uniunea Europeană. A crescut împreună cu firma la care lucrează neîntrerupt de un sfert de secol și care a ajuns un punct de atracție atât pentru ospitalitate cât și datorită calității vinurilor.
„Birocrația mi-a pus piedici, uneori chiar și politicul”
Când a simțit că stăpânește arta producerii vinului a vrut să își deschidă o cramă în Livezi, acasă. Dar „birocrația mi-a pus piedici, uneori chiar și politicul”, recunoaște Remus Busuioc. Aceleași piedici le-a simțit și când a vrut să aducă investitori în comună.
Acesta a fost momentul când s-a convins că este cazul să se implice activ în viața comunității din Livezi. Astfel că a candidat pentru funcția de primar și consilier local. A ales PMP pentru că „aici am găsit oameni deosebiți, profesioniști și dedicați comunităților”, spune consilierul local Remus Busuioc, aducând aminte de „Ion Melinte, fost parlamentar și unul din primii specialiști în agricultură din județ, și Valerian Vreme, fost parlamentar și ministru”.
„Avem locuri mai frumoase decât în Italia”
Sprijinit de aceștia și alături de echipa pe care a format-o acasă, Remus Busuioc dorește să se implice în dezvoltarea comunei Livezi. „Avem locuri mai frumoase decât în Italia, unde muncesc, aici mai este nevoie de oameni care să iubească această comună și să pună umărul la dezvoltarea ei, economică și turistică”, este ceea ce își dorește Remus Busuioc. Pentru aceasta, „este nevoie de oameni pregătiți în domeniul atragerii de fonduri europene”, consideră consilierul local PMP care, de altfel, a și propus în Consiliul Local Livezi angajarea unui specialist pe fonduri europene.
Simte că uneori nu este sprijinit în proiectele sale, cu excepția colegilor din PMP, dar Remus Busuioc este decis să mergă înainte, „chiar dacă fac sacrificii extraordinare, dar am încrederea și dorința să dau tot ce pot, după priceperea mea, pentru cetățenii comunei Livezi”, locul care pentru el este acasă oriunde l-au purtat pașii în viață.