Campanie a polițiștilor de la Protecția Animalelor și de la Poliția Onești despre obligația sterilizării câinilor

In Actualitate, Social
februarie 28, 2023

Polițiștii băcăuani continuă activitățile de informare a populației județului Bacău despre posibilitatea sterilizării gratuite a animalelor de companie de talie mică (câini și pisici), precum și a prevederilor legale în domeniu.

În perioada 25 – 26 februarie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au desfășurat acțiuni de informare a cetățenilor (proprietari de exemplare canine de rasă comună sau exemplare feline), cu scopul înștiințării acestora despre campania de sterilizare gratuită.

Astfel, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bacău, Poliției Municipiului Onești, lucrători de Poliție locală din cadrul UAT Onești împreună cu lucrători ai adăpostului de câini din cadrul DPP Onești, au realizat o campanie de informare privind obligativitatea deținătorilor de câini de rasă comună de a-și steriliza și microcipa exemplarele canine.

În urma activităților desfășurate au fost informați peste 100 proprietari de exemplare canine cu privire la campania de sterilizări gratuită se v-a desfășura în zilele de 16,17,18 și 19 martie 2023 și v-a avea loc la adăpostul de câini din municipiul Onești.

De asemenea, polițiștii au prezentat cetățenilor importanța sterilizării animalelor de companie aflate în proprietatea lor.

Polițiștii reamintesc deținătorilor de exemplare canine, următoarele:

  • Obligația sterilizării exemplarelor canine – Proprietarii au obligația de a steriliza câinii de rasă comună, dar și metișii acestora, (orice câine care nu deține acte de origine, PEDIGREE), potrivit art 13^2 din OUG nr. 155/2001. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei;
  • Obligația identificării exemplarelor canine – Persoanele care dețin câini sunt obligate să procedeze la identificarea acestora conform art 8 alin 4 din OUG nr. 155/2001, și să îi înregistreze. Astfel, câinii înregistrați pot circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunile sanitare veterinare efectuate. Sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea acestei prevederi legale sunt cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei;
  • Fii un proprietar responsabil – microcipează-ți și sterilizează-ți câinele! (Comunicat/IPJ Bacău)