Va fi interzis TikTok în România? Ce spun premierul Nicolae Ciucă și liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu

In Actualitate, Flagrant, National, Politica
martie 04, 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, într-o conferință la Târgu Mures, că nu vede „niciun fel de problemă” ca România să se alinieze la comportamentul Parlamentului European care a interzis aplicaţia chineză de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate.

„O asemenea decizie trebuie să se bazeze pe datele furnizate de specialiști, pe analiza de rețea și consecințe. Nu va niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul CE și al altor țări unde prin acest canal sunt livrate elemente și mesaje care nu întotdeauna au conținutul pe care ni-l dorim, mai mult s-a ajuns acolo încât sunt folosite astfel de canale pentru dezinformare și propagandă”, a afirmat prim-ministrul.

Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat în aceeași conferință că doar Senatul României are TikTok. De asemenea, acesta a transmis că în perioada urmatoare o să fie o discuție serioasă, iar România o să aibă aceeași abordare cu privire la TikTok ca Uniunea Europeană.

„Cred că doar Senatul Romaniei are TikTok, n-am auzit ca altă instițuie să aibă. Sunt ferm convins că în perioada următoare o să avem o discuție serioasă și vom avea aceeasi abordare ca întreaga UE”, a transmis liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Parlamentul European a decis să interzică TikTok

Parlamentul European a decis să interzică aplicaţia chineză de clipuri video TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate, a declarat marţi un oficial european, legislativul comunitar fiind cea mai recentă instituţie europeană care ia această măsură, relatează Reuters.

Interdicţia se va aplica şi pentru dispozitivele private conectate la e-mailul Parlamentului şi alte reţele de acces instalate pe ele, a spus oficialul, adăugând că decizia urmează să fie anunţată în curând, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană şi Consiliul UE au interzis de săptămâna trecută TikTok pe telefoanele angajaţilor, subliniind preocupările tot mari cu privire la compania deţinută de firma chineză ByteDance.

În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Platforma ultrapopulară de clipuri video, deţinută de compania chineză ByteDance, a fost luată în vizor de occidentali sub suspiciunea că Beijingul ar putea obţine acces la datele utilizatorilor săi din întreaga lume.

Beijingul a negat în mod constant că ar avea astfel de intenţii. În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, fiind interzisă de la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada a adoptat o decizie similară luni. India a interzis, de asemenea, aplicaţia.

Parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza „riscului de spionaj”, notează AFP.