FOTO/ Noaptea de Înviere la Catedrala ”Pogorârea Sfântului Duh” din Onești. Mii de credincioși au luat Lumina Sfântă la slujbele de la bisericile din județ

In Actualitate, Cultură și educație, Social
aprilie 16, 2023

Noaptea de Înviere a fost celebrată în toate parohiile din județul Bacău, bisericile fiind neîncăpătoare pentru miile de credincioși care au venit pentru a lua Lumina Sfântă și a răspunde la mărturisirea de credință Hristos a Înviat!

Și în Onești, credincioșii ortodocși au participat la Slujba de Înviere atât la Catedrala Pogorârea Sfântului Duh, Biserica Sfântul Nicolae, Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și celelalte lăcașuri de cult ortodox.

Creştinii ortodocşi se salută începând din noaptea Sfintei Învieri cu „Hristos a Înviat!”, iar cei salutaţi răspund „Adevărat a Înviat!”.

Salutul acesta are loc între credincioşi până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, adică timp de patruzeci de zile.

Aceste cuvinte nu sunt însă doar o formă de salut, ci și mărturisirea credinței în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, salutul pascal este mărturisirea completă a credinței în Dumnezeirea lui Iisus Hristos.

În toată această perioadă, ca o particularitate a perioadei liturgice în care ne aflăm, nu se stă în genunchi la sfintele slujbe, pentru că este timp de bucurie.

De la Înălțare până la Rusalii creștinii ortodocşi se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat S-a Înălțat!”.

(Foto/ Fb. Catedrala Ortodoxă  ”Pogorârea Sfântului Duh” Onești)