FOTO Elevii de la C.N. „G. Moisil” Onești, față în față cu europarlamentarul Eugen Tomac. „Care sunt beneficiile pe care democrația parlamentară europeană le oferă tinerilor?”

Marți, 2 mai, Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești a organizat, în cadrul activităților din agenda proiectului EPAS.- Școală-Ambasador a Parlamentului European, evenimentul „Valorile Uniunii Europene și democrația parlamentară europeană – Procesul decizional la toate nivelurile: local, național și internațional”.
„Ne-am bucurat de întâlnirea și dialogul cu invitații noștri speciali, dl. Eugen Tomac, eurodeputat în Parlamentul European, dl. Valerian Vreme, consilier pe probleme de securitate cibernetică la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică, fost deputat și ministru al telecomunicațiilor în Guvernul României, dl. Victor Laurențiu Neghină, primar al Municipiului Onești, care au răspuns întrebărilor adresate de ambasadorii juniori EPAS”, au transmis organizatorii evenimentului, echipa EPAS de la CN „Grigore Moisil”.
 Întrebările adresate invitaților, acoperind o gamă largă de interes, au arătat interesul tinerilor: 
Cum pot fi tinerii mai bine informați cu privire la importanța implicării și angajării în protejarea valorilor europene și a democrației, inclusiv pentru a se simți motivați să participe la vot?
 Care sunt beneficiile pe care democrația parlamentară europeană le oferă tinerilor?
 Care sunt provocările cu care se confruntă democrația parlamentară europeană înainte de alegerile din 2024?
 Ce sunt acordurile comerciale internaționale și cum afectează acestea economia și societatea europeană?
 Ce măsuri poate lua Uniunea Europeană pentru a combate schimbările climatice și pentru a promova un viitor sustenabil pentru Europa?
 Care sunt drepturile cetățenilor europeni și cum pot aceștia să-și exercite aceste drepturi într-un mod eficient?
 Ce înseamnă libertatea de mișcare în cadrul Uniunii Europene și cum funcționează aceasta în practică pentru cetățenii europeni?
 Cum poate Uniunea Europeană să promoveze o cultură a diversității și a incluziunii, atât la nivel social, cât și la nivel politic?
 Care sunt beneficiile, dar și riscurile inteligenței artificiale și tehnologiei blockchain, și cum pot fi utilizate pentru a sprijini educația și apariția unor noi joburi, care să contribuie la îmbunătățirea economiei europene și la creșterea bunăstării cetățenilor europeni?
 Ce poziție are Uniunea Europeană în ceea ce privește migrația și cum poate aborda această problemă într-un mod eficient și umanitar?
 În era digitală, cum pot fi informați corect cetățenii, în general, și în mod special tinerii, pentru a fi protejați de dezinformare și știrile false, inclusiv în ce privește exercitarea dreptului la vot la alegerile europene de anul viitor?
Evenimentul a avut loc la Cinema Capitol din Onești și s-a desfășurat în parteneriat cu Europe Direct Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Primăria Municipiului Onești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești.
Deputatul în Parlamentul European Eugen Tomac, președinte PMP, a declarat :”De Ziua Tineretului, am acceptat invitația la dialog cu un grup de tineri din Municipiul Onești.
Întrebări bune, concise și la obiect despre România și Uniunea Europeană.
Tinerii de astăzi trebuie încurajați să se implice si sa se exprime pe cat mai multe teme de interes pentru societate.
România are o resursă fantastică și acest rezervor este generația tânăra care poate rupe ritmul actual al neputințele și da o noua perspectivă țării.
De la tinerii din județul Bacău, am aflat că-i preocupă temele serioase precum rolul si locul nostru în UE, despre mediu, digitalizare și sigur cum ne va influenta viața Inteligența Artificială.
Le mulțumesc profesorilor organizatori pentru invitație, domnului primar Laurențiu Neghină pentru primirea călduroasă și colegilor care au fost alături la acest eveniment important pentru mine.”
Împreună cu europarlamentarul Eugen Tomac, am avut o întâlnire minunată cu elevii Colegiului National “Grigore Moisil” din Onești, unde am discutat și despre valul tehnologic generat de platformele de Inteligență Artificială precum ChatGPT. Am fost încântat să văd cât de curioși și implicați sunt acești tineri în discuție, iar întrebările lor au fost foarte bine fundamentate. Sunt convins că acești elevi vor fi liderii tehnologiei viitoare și sunt încântat să văd cum se adaptează la noile tehnologii și idei.”, a declarat, la rândul său, Valerian Vreme.