Intervenție chirurgicală specială la Spitalul municipal Onești. Astfel de operații, doar în centrele medicale mari din țară

In Actualitate, Social
iulie 14, 2023
În cadrul compartimentului de chirurgie vasculară al Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” ONEȘTI, s-a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală specială pentru prevenirea unui accident vascular cerebral.
Pacientul, în vârstă de 79 de ani, din județul Bacău, prezenta o stenoza strânsă de peste 90% a arterei carotide interne drepte. În antecendente a suferit un atac ischemic tranzitor, având un risc crescut de a dezvolta un eveniment neurologic cu urmări grave asupra calității vieții.
Pentru a rezolva acest caz dificil s-a format o echipă operatorie având în componență trei medici: dr. Sebastian Istrate (chirurg vascular), dr. Cozmin Marian (chirurg vascular) și dr. Ancuța Blejuscă (șef de secție Anestezie Terapie Intensivă).
 Ținând cont de complexitate și gradul de dificultate, intervențiile operatorii de acest gen sunt posibile doar în centre medicale mari din țară.
 Pacientul a fost operat pentru stenoza carotidiana care a constat în îngustarea arterei carotide. În cadrul intervenției s-a realizat îndepărtarea plăcii de aterom din interiorul arterei cu restabilirea fluxului de sânge spre creier.
 Operația a durat 2 ore și a fost un real succes pentru echipa medicală oneșteană.
Este doar al doilea pacient care beneficiază, în ultima perioadă, de această intervenție medicală complexă.
 Menționăm că acest gen de interventie cu implicare interdisciplinară, Enderterectomie Carotidiană, este o urgență medicală imediată, întrucât îngustarea și calcificarea arterei carotide, face ca alimentarea cu sânge a creierului să fie redusă sau întreruptă , cu consecințe majore asupra organismului. Felicitări medicilor onesteni! (Sursa/ Spitalul municipal Onești)