Două tinere din Bacău, reținute de polițiști alături de alți șapte bărbați din țară. Afaceri cu tutun comercializat prin firmă de curierat. Prejudiciul estimat, 1,5 milioane de lei

In Actualitate, Flagrant, National
iulie 28, 2023

Două tinere din Bacău, 24 de ani fiecare, au fost reținute de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice după o acțiune de amploare în mai multe județe și municipiul București. Cele două, alături de alți bărbați din țară, comercializau tutun prin intermediul unei firme de curierat fără a respecta Codul fiscal în ceea ce privește produsele accizabile.

Comunicatul Poliției Române: La data de 27 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au pus în executare 42 de mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile unor persoane fizice și la puncte de lucru cu destinația depozit, în județele Prahova, Ilfov, Călărași și în municipiul București, într-un caz de nerespectarea Codului fiscal în ceea ce privește produsele accizabile.

https://youtu.be/-8z_jqw_SDI

Din cercetări a reieșit că, din octombrie 2022 până în prezent, persoanele bănuite ar fi deținut tutun de fumat, pe care l-ar fi comercializat prin intermediul unei societăți de curierat, către diferite persoane fizice din țară.

De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că persoanele bănuite ar fi achiziționat tutun, în cantități semnificative, pe care, ulterior, l-ar fi prelucrat și ambalat, astfel încât să poată fi vândut sub forma de firicel sau tocat.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este estimat la 1.501.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă, un laptop, 13 telefoane mobile, înscrisuri, 175 de AWB – uri, 9 recipienți din plastic, două aparate artizanale de confecționat țigarete, ambalaje cu inscripții și un cântar electronic.

De asemenea, au fost indisponibilitate două utilaje industriale pentru mărunțit/tocat tutun, 2.400 de țigarete, 1.812 țigarete confecționate artizanal neinscripționate, 1.501 kilograme de tutun mărunțit și 2.178 de kilograme de tutun frunze.

În baza probatoriului administrat, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 9 persoane, respectiv două tinere, de 24 de ani, din Bacău și 7 bărbați, cu vârste între 25 și 47 de ani, domiciliați în județele Călărași, Ilfov, Dolj și în municipiul București.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic Prahova, respectiv de la inspectoratele de poliție județene Bacău, Călărași, Ilfov, Sibiu, Dolj, Gorj, Sălaj, Sibiu, Brașov, Ialomița, Dâmbovița, Arges, Tulcea, Constanța, Suceava, Iași, Vrancea, Neamț, Vaslui, Hunedoara, Cluj,  Galați, Bistrița – Năsăud și Maramureș, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova.