Roxana, o tânără dintr-o familie cu 14 frați de lângă Moinești, a ajuns fermier de succes în Norvegia și politician

In Actualitate, Diaspora, Economie, National
iulie 31, 2023

Roxana Stangebye, 29 de ani, s-a născut într-o familie cu 14 copii, în Văsâiești, un sat de lângă Moinești, Bacău și a venit în Norvegia ca muncitoare sezonieră când avea 19 ani. Zece ani mai târziu are o fermă de vaci și cetățenie norvegiană, este liderul fermierilor din regiune și candidează la consiliul local în comuna Sigdal, scrie libertatea.ro.


În 2013, când a venit în Norvegia să culeagă căpșuni, Roxana avea 19 ani. Locuia în Văsiești și era cea mai mică dintr-o familie cu 14 copii. Făcea construcții de lemn împreună cu tatăl său și mai mulți frați din familie și câștiga 700 de lei pe lună. La Biserica Penticostală din satul vecin, unde familia Roxanei merge la slujbă în fiecare duminică, au aflat că o fermă de căpșuni din Norvegia caută muncitori sezonieri.

Roxana a plecat împreună cu fratele său mai mare, Mihai: era prima dată când pleca de acasă, prima dată când ieșea din țară și prima dată când zbura cu avionul. Au ajuns la ferma lui Oddvar Stangebye, iar Roxana a fost impresionată de locul în care muncea, de norvegieni și de libertatea pe care o simțea aici. Se trezea să culeagă căpșuni la trei dimineața, când era deja lumină, și alegea cele mai frumoase fructe pentru nunți – căpșunile trebuie să fie egale, pentru că norvegienii le pun în paharele de șampanie.


Oddvar avea nevoie de ajutor la ferma de vaci, așa că Roxana lucra și la grajd după ce termina de cules căpșuni. A învățat să spele animalele, să le mulgă și să le hrănească. Atunci când s-a întors în România, după o lună și jumătate, i-a părut rău că pleacă din Norvegia. Câștigase 700 de euro.

S-a întors în Norvegia în vara lui 2014, apoi în 2015, când s-a și hotărât să rămână.
Roxana a continuat să muncească la fermă împreună cu Oddvar, care a învățat-o tot ce știa despre creșterea vacilor. Au cultivat și căpșuni până în 2020, când au renunțat din cauza pandemiei. La început vorbeau în engleză, dar Roxana a învățat repede limba norvegiană fredonând melodiile ei preferate, deși nu înțelegea versurile.  Oddvar a încurajat-o mereu să aibă mai multă încredere în ea. „M-a lăsat să iau decizii, chiar dacă au fost proaste – așa am învățat cel mai mult de la el. Nu mi-a zis niciodată: «Hai, lasă, că tu nu știi nimica». M-a susținut în toate și am început să mă atașez de el”.

Relația lor a început în 2016 și Oddvar a fost primul ei iubit. Părinții Roxanei n-au fost de acord cu relația lor din cauza diferenței de vârstă (el este mai mare cu 47 de ani decât ea), dar asta n-a oprit-o să se căsătorească cu el în 2020, într-o pădure, lângă un lac, în prezența celor mai bune cinci prietene ale ei, așa cum visa de când era mică. Până la urmă, părinții s-au obișnuit cu ideea, iar Roxana și tatăl ei au devenit „cei mai buni prieteni”. „Tata nu prea l-a cunoscut pe Oddvar și nici pe mine, că a fost foarte mult plecat când am fost mică”, povestește ea. „O perioadă a fost în Turcia, apoi a lucrat 10 ani la un gater din Vrancea și venea acasă o dată la două weekenduri”.

În 2021, cei 246 de fermieri din comună au ales-o lidera lor la Asociația Fermierilor din Sigdal și Eggedal. Este singura fermieră din asociație care nu s-a născut în Norvegia. La toamnă va candida la consiliul local din partea Senterpartiet (e pe locul 11 pe o listă cu 25 de candidați). Ca să poată reprezenta partidul la alegerile locale, Roxana a dat un examen din programul lor politic. (Sursa/Foto Liberatea.ro)

Citește reportajul complet AICI.

One comment on “Roxana, o tânără dintr-o familie cu 14 frați de lângă Moinești, a ajuns fermier de succes în Norvegia și politician
Leave a Reply