Incendiile de vegetație fac ravagii în județul Bacău. O persoană și-a pierdut viața

In Actualitate, Flagrant
august 16, 2023

O persoană din județul Bacău și-a pierdut viața în urma unui incendiu de vegetație. În ultimele zile, pe raza județului Bacău au avut loc cinci astfel de incendii, transmit pompierii băcăuani. Aceștia atrag atenția asupra acestei situații alarmante.

Comunicat ISUJ Bacău: În perioada 11-16 august a.c., în raionul de intervenție al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, au avut loc cinci incendii devastatoare la vegetația uscată, soldate cu pierderea tragică a unei vieți umane. Situația alarmantă atrage atenția asupra necesității unei abordări responsabile în prevenirea și gestionarea acestor incendii. Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de incendii de vegetație uscată, autoritățile locale și cetățenii sunt rugați să acționeze cu maximă responsabilitate pentru a preveni astfel de evenimente. Este crucial să se ia măsurile necesare pentru a preveni izbucnirea incendiilor și să se evite intenționarea aprinderii vegetației uscate, deoarece acest lucru este strict INTERZIS.

Subliniem faptul că folosirea focului deschis pentru a curăța terenurile, arde gunoaiele, deșeurile și alte materiale combustibile poate avea consecințe dezastruoase atât pentru mediu, sol, cât și pentru proprietăți sau chiar vieți umane. În cazurile de acest gen, flăcările pot se poate extinde rapid pe suprafețe mari, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni extrem de periculoase, mai ales dacă se manifestă în apropierea locuințelor, rețelelor electrice sau zonelor cu risc de explozie.

Atenție! Nerespectarea legilor care interzic arderea vegetației uscate atrage sancțiuni contravenționale cu amenzi de până la 50.000 de lei. Aceste sancțiuni pot fi impuse atât de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cât și de cei ai Gărzii Naționale de Mediu și Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Este esențial să ne amintim că activitatea pompierilor are scopul de a sprijini și proteja cetățenii. Prioritățile noastre sunt îndreptate către eficientizarea măsurilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Prevenirea evenimentelor nedorite poate fi realizată printr-o cultură solidă a securității și prin asumarea responsabilității individuale. (Foto ilustrativ)