Miracolul Cîrstea! Sorana este aproape de careul de ași de la US OPEN! Cine îi stă în cale pentru un loc în semifinale

In Actualitate, National, Sport
septembrie 05, 2023

Sorana Cîrstea (30 WTA) a învins-o, duminică seara, cu 6-3, 6-3 pe elvețianca Belinda Bencic (15 WTA) în optimile de finală ale ultimului turneu de Grand Slam al anului și este pentru prima dată în sferturile de finală de la US Open. Un parcurs de poveste în care nici cel mai optimist fan al ei nu credea, iar cea mai bine clasată jucătoare din România este, la 33 de ani, aproape de a reuși cea mai mare performanță a carierei.

Este al doilea sfert de finală din carieră la un turneu major pentru Sorana, după performanța de excepție de la Roland Garros 2009 când reușea, la doar 19 ani, să le elimine pe Caroline Wozniacki și Jelena Jankovic înainte de a se înclina pe zgura pariziană în fața Samanthei Stosur. Astfel, ea stabilește un record, fiind cea mai lungă perioadă între prima și a doua astfel de performanță. Cîrstea nu este la prima ispravă de acest gen, ea câștigând în 2021 al doilea său turneu WTA, la Istanbul, la 13 ani distanță de la precedentul, din 2008 de la Tașkent.

Până în acest sezon, US Open nu reprezentase un turneu unde Sorana Cîrstea să se simtă confortabil, cel mai bun rezultat fiind turul trei. Acum, cu încrederea la cote maxime după victoriile cu Rybakina și Bencic, Sori poate ajunge în premieră atât într-o semifinală de turneu de Grand Slam cât și în top 20, cea mai buna clasare a carierei fiind locul 21 pentru ea. În calea acestor performanțe stă cehoaica Karolina Muchova, numărul 10 WTA, o jucătoare aflată și ea la cel mai bun sezon din carieră. În vârstă de 27 de ani, Muchova este finalista de la Roland Garros din acest an și a jucat recent o finală și pe hardul nord-american, în urma cu trei săptămâni la Cincinnati.

Sorana este condusă cu 3-1 la întâlnirile directe, toate meciurile dintre ele având loc pe suprafețe rapide. Cehoaica a câștigat dramatic în 2020, cu tiebreak în decisiv, disputa din turul trei de la US Open împotriva româncei și amenință să îi curme iar “The American Dream” jucătoarei noastre. Cîrstea a declarat înaintea meciului:  „Cred că va fi un meci frumos pentru că este o jucătoare talentată, o jucătoare extrem de plăcută vizual atunci când vrei să o urmărești, dar în același timp și eu joc bine și cred că o să fiu pregătită… De fapt nu cred, sunt pregătită de sferturi de finală!”

 Meciul dintre cele două pentru careul de ași de la New York se va disputa în noaptea aceasta, nu mai devreme de ora două.

Lucian BOROȘ