Dosarul celor peste 40.000 de ha de pădure din județul Bacău retrocedate ilegal, în care erau protagoniști în 2014, printre alții, Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Paltin Sturdza, este readus în atenție de Cosmin Savu, realizator la emisiunea România, te iubesc, de la Pro tv, ce se va difuza duminică, 1 octombrie, de la ora 18.00.
Subiectul este Justiție pe prescripție. În 2014, Gheorghe Paltin Sturdza (foto 2) era reținut de procurorii DNA iar împotriva lui Viorel Hrebenciuc (foto 1), parlamentar la acea dată, începea urmărirea penală. Acum se pare că s-a ajuns la un capăt. Peste doar câteva zile, pe 5 octombrie, este pronunțarea.
Cosmin Savu ne-a declarat că, după părerea lui, „se va prescrie”. Chiar Paltin Sturdza îi declară: „Ce să vă spun.. Aștept să se prescrie faptele conform deciziilor Curții Constituționale a României și Înaltei Curți.”
În 2014, anchetatorii susțineau că Gheorghe Paltin Sturdza, urmaș al lui Dimitrie Sturdza și fost proprietar a zeci de mii de ha de pădure în Moldova, a obținut ilegal peste 40.000 de ha de pădure. Prețul tranzacției, conform anchetatorilor, a fost de 2.500 de euro pe ha, de trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”.
Cosmin Savu: „În filmul ăsta, noi suntem victimele, dacă statul nu depune eforturi și nu acționează la timp”
Comunicat Pro TV: Dreptatea în România pare că se face azi cu mâinile legate. Justiție pe prescripție – o anchetă marca România, te iubesc!
Cosmin Savu: „Dacă statul nu depune eforturi și nu acționează la timp că să-i prindă pe răufăcători, aceștia scapă prin prescripție
Iar când, legislația este dată peste cap, prin decizii contradictorii atunci, așa cum se spune în popor dreptatea umblă cu capul spart.
În momentul în care au început problemele penale pentru clasa politică, presiunile asupra sistemului judiciar românesc s-au întețit.
Nu există o evaluare la nivelul Parchetului General despre câte dosare au fost afectate de deciziile Curții Constituționale a României și Înaltei Curte de Casație și Justiție privind prescripția, dar mai ales nu există o evaluare a costurilor actelor penale lovite de nulitate.
Mii de inculpați, unii dintre ei condamnați în prima instanță, au scapăt de pedeapsă, iar recuperarea pagubelor stă și ea sub spectrul eșecului.
Cine au fost actorii care au bulversat justiția, cum a reacționat Curtea Europeana de Justiție și care sunt daunele pentru sistemul judiciar, duminică la <România, te iubesc.>”
Duminică, de la 18:00, la România, te iubesc!, Cosmin Savu prezintă ancheta Justiție pe prescripție, unde vorbește despre sistemul judiciar românesc care a fost bulversat prin schimbări dese de legislație și prin hotărârile Curții Constituționale care au amendat diverse articole din codul de procedură penală.
Legile penale au fost maltratate. Completele schimbate. Probele anulate, iar dreptatea e cu mâinile legate.
„Prescripția penalizează inacțiunea victimei sau creditorului sau a statului care reprezintă societatea în cazurile penale. În filmul ăsta, noi suntem victimele. Dacă statul nu depune eforturi și nu acționează la timp să îi prindă pe făptuitori, aceștia scapă. Costurile sunt greu de anticipat – mii de dosare au fost aruncate în aer prin decizii ale CCR și ÎCCJ, iar efectele vor continua și în următorii ani. Alte mii de dosare vor fi afectate și legiuitorul, și oamenii din sistemul judiciar trebuie să ia decizii rapid pentru a arăta un stat responsabil și corect și nu o justiție legată cu mâinile la spate”, a spus Cosmin Savu.
În momentul în care au început problemele penale pentru clasa politică, presiunile asupra sistemului judiciar românesc s-au întețit. Ce răspunsuri va primi Cosmin Savu, aflăm duminică, de la 18:00.
Distribuie: