Sâmbătă, sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva! Pe Valea Trotușului sunt șapte Biserici cu hramul Ocrotitoarei Moldovei

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, National, Social
octombrie 13, 2023
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. 

Șapte Biserici cu hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași pe Valea Trotușului

Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Protopopiatul Onești este unul cu o evlavie mare la Sfânta Cuvioasă sau Sfânta Vineri.
O statistică recentă ne arată că în țara noastră sunt peste 230 de biserici ce o au ca ocrotitoare spirituală pe Sf. Cuv. Parascheva.
Dintre acestea, patru locașuri de cult se găsesc în zona Romanului (surprinzător, aceste patru biserici romașcane sunt ctitorii: una domnească, una arhierească, una boierească și una de obște), arătându-ne că această Sfântă mult îndrăgită în toată lumea creștină, a găsit la noi o mare evlavie, începând de la familia domnitoare, ierarhi, dregatori și până la poporul evlavios și binecredincios, toată suflarea, „de la vlădică până la opincă” înălțându-i încă de timpuriu altare.
Sfânta Parascheva a fost încă din perioada medievală, considerată o protectoare a Episcopiei Romanului ( sec.XV).
Însă iată și bisericile care o serbează în Protoieria Onești :
1. Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, Domnească, din Târgu Ocna a fost construită în secolul XVII, pe locul unui lăcaș mai vechi, tot din lemn. Biserica se află pe lista monumentelor istorice.
2 . Biserica nouă din Hârja are hramul Cuvioasa Parascheva, ctitoria Pr. Ilarion Mâță.
3. Biserica nouă din Dofteana ctitorită de primaria Dofteana la initiativa primarului Ioan Bujor si Preotului Iustin Isache.
4. Biserica veche Cuvioasa Parascheva din Dofteana.
5. Biserica Cuvioasa Parascheva din Heltiu , comuna Căiuți.
6. Biserica Cuvioasa Parascheva , sat Lupesti , M.Casin refinalizată de Pr. Dan Miloiu.
7. Biserica Cuvioasa Parascheva din sat Scariga, Comuna Livezi.
Cuvioasă Maică Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! (Protoieria Onești)
Bisericile care au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva sunt într-un număr mare. Astfel, în Arhiepiscopia Bucureștilor sunt peste 33 de biserici, în Arhiepiscopia Târgoviștei 18, în Episcopia Buzăului 29, în Episcopia Dunării de Jos 24, în Episcopia Alexandriei și Teleormanului 4, în Arhiepiscopia Iașilor 35, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților 5, în Episcopia Romanului 22, în Arhiepiscopia Sibiului 47, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului 6, în Arhiepiscopia Timișoarei 18, în Episcopia Caransebeșului 5, în Mitropolia Basarabiei 6. Episcopia Ortodoxă a românilor din Ungaria are la Gyula o biserica cu hramul „Sfânta Parascheva”, construită în anul 1834. Românii din Malovista (Macedonia), Torino (Italia), Paris (Franța), Wakefield, Massachusetts (SUA) au biserici al căror hram este Sfânta Parascheva.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că, pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-și dăruiască hainele sale săracilor.

După o vreme, se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la Mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici, a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mânăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

Din puținele știri privitoare la viața ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Din Constantinopol, s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Aici, împacată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul.

A fost îngropată ca o străină. Potrivit tradiției, se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească. Săpând deci o groapă, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului. Dar în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis, „și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva”, i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva la loc de cinste.

Credincioșii au înțeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în Biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

În anul 1238, în ziua de 14 octombrie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind așezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului.

În anul 1393, Bulgaria cade sub ocupația turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate în moschei. Este anul în care sfintele moaște sunt mutate la Vidin, pentru 5 ani.

După lupta de la Nicopole din anul 1396, moaștele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad – Serbia, în anul 1398.

În 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucerește Belgradul. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind așezate în palatul sultanului. Au fost răscumparate de la turci de Patriarhia Ecumenică. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost așezate în Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. După transformarea acestei biserici în moscheie, moaștele au fost duse prin mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfântul Dumitru de la Xiloporta (1597) și Sfântul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Strămutarea moaștelor Cuvioasei Parascheva la Iași

Vasile Lupu, ctitorind la Iași Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” și amintindu-și de Ioan Asan, care la vremea sa a strămutat moaștele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Târnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol pentru ca moaștele Sfintei Parascheva să fie strămutate la Iași.

Plătește toate datoriile Patriarhiei Ecumenice și Patriarhul Partenie I împreună cu membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate, pe 14 octombrie 1641, în Mânăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

(Surse/ Protoieria Onești, CrestinOrtodox.ro, Doxologia.ro. Foto/ Protoieria Onești)