Pilotul băcăuan Costel Cășuneanu jr., pe podiumul clasamentului general al Campionatului Național de Viteză în Coastă Masters

In Actualitate, National, Sport
octombrie 27, 2023

Vicecampion anul trecut la Categoria I cu Skoda Fabia R5, Cășuneanu jr. a surprins pe toată lumea în acest sezon, când a urcat în premieră într-un monopost după aproape 15 ani de carieră. Fără experiența anterioară în modele tip open-wheels (monoposturi de curse) sau karturi, băcăuanul s-a autodepășit cu al său Wolf F1 Mistral în acest sezon, obținând clasări pe podium în ultimele trei etape.

La Categoria I, Cășuneanu jr. a terminat Trofeul Masters pe poziția a cincea, iar punctele obținute i-au asigurat locul III în clasamentul general final, deși a fost amenințat serios de pilotul din Mangalia, Emil Ghinea, ce avea 51 de puncte înaintea ultimei etape de la Poiana Brașov. Ghinea a terminat pe poziția a patra pe traseu, în fața pilotului băcăuan dar în spatele acestuia la punctajul final.

Înainte de ultima etapă din Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters (CNVC), Costel Cășuneanu jr. păstra șanse reale pentru câștigarea titlului național la Categoria II, destinată monoposturilor și prototipurilor. Dacă ar fi câștigat ultima etapă din Poiana Brașov, pilotul băcăuan ar fi fost sigur de titlu, el abordând Trofeul Audi Brașov (denumirea oficială a etapei) de pe poziția a treia în clasamentul general, cu 56 de puncte, la doar șase în urma primilor doi clasați, campionul en-titre Octavian Ciovică și Jerome France, ambii cu câte 62 de puncte.

Un total de 52 de piloți au luat startul la Trofeul Audi Brașov, ce s-a desfășurat în weekendul 14-15 octombrie, pe o vreme excelentă, fiind transmis pe canalele Prima Sport. La finalul primei manșe, Costel Cășuneanu s-a clasat doar cu al cincilea timp pe traseu, în urma contracandidaților la titlu și la șapte secunde în urma invitatului special Geoffrey Schatz, multiplu campion al Franței, care a stabilit și un nou record de timp al actualului traseu de concurs. Ultima manșă nu a adus mari schimbări în timpii piloților de la Categoria II dar spectacolul a fost garantat pentru spectatori la Categoria I, unde Alexandru “Dodo” Pițigoi a câștigat al doilea titlu din carieră după o luptă extrem de strânsă cu triplul campion la viteză în coastă Mihai Leu, care s-a recunoscut învins pentru doar 0,095 secunde.

Pentru Costel Cășuneanu, locul 3 la sfârșitul unui sezon în care a experimentat în premieră condusul unui monopost este, în cuvintele sale, „un rezultat mai bun decât se aștepta și un obiectiv îndeplinit pentru 2023”. Trofeul Audi Brașov a fost câștigat de “wildcardul” Schatz, în timp ce compatriotul său, Jerome France, și-a asigurat titlul cu o clasare pe locul secund, în fața brașoveanului Ciovică, ce s-a mulțumit în acest sezon cu titlul de vicecampion.

Lucian BOROȘ