Africa de Sud își păstrează titlul mondial la rugby după o finală dramatică împotriva Noii Zeelande. “Springboks”, prima țară care câștigă patru cupe mondiale

In Actualitate, Diaspora, Sport
octombrie 30, 2023

Africa de Sud, cu a jucătorilor îndârjire și disciplină, este din nou regina mondială în sportul cu balonul oval. După două partide extrem de disputate, în sferturi și semifinale, împotriva Franței și Angliei, ambele câștigate cu un punct diferență, “Springboks” au repetat isprava și împotriva “All Blacks”, câștigând finala de pe Stade de France cu 12-11 și adjudecându-și pentru a patra oara Cupa Mondială. Finala a avut această miză suplimentară deoarece se întalneau cele mai titrate naționale din rugby, cu câte trei titluri fiecare la ora începerii partidei.

Meciul a fost foarte intens, cu multe dueluri fizice, iar Africa de Sud a acumulat toate punctele doar prin lovituri de pedeapsă, toate executate și convertite de Handre Pollard. Noua Zeelanda a rămas în 14 oameni când căpitanul Sam Cane a fost eliminat pentru un placaj neregulamentar. La pauză s-a intrat cu 12-6, dar în repriza a doua și Siya Kolisi, căpitanul sud-africanilor, a comis o infracțiune ce i-a atras un cartonaș galben și o suspendare de 10 minute. În egalitate numerică, neo-zeelandezii au forțat, au avut intâi un eseu anulat în minutul 54, pentru ca patru minute mai târziu să înscrie ceea ce avea să fie singura încercare a finalei. Din păcate, transformarea a fost ratată iar sud-africanii au respirat ușurați.

Momentul decisiv al finalei a venit în minutul 73, când un alt jucător al Africii de Sud a văzut cartonașul galben pentru o infracțiune la un atac neo-zeelandez. “All Blacks” au ratat însă lovitura de pedeapsă și nu au mai reușit până la final să spargă defensiva impenetrabilă a adversarilor. “Springboks”, susținuți din tribune de legendarul campion de tenis Roger Federer (a cărui mamă, Lynette, este din Africa de Sud) au câștigat cu suferință și sânge finala, devenind cea mai decorată națiune din istoria rugby union.

Lucian BOROȘ