O nouă specie e pe cale de apariție în Carpați în urma împerecherii între lupi și câinii vagabonzi

In Actualitate
noiembrie 05, 2023

În Carpații Meridionali, într-o zonă pilot de 1.400 km², sunt 47 de lupi și un hibrid între lup și câine care sunt împărțiți în șase haite, arată datele unui studiu de monitorizare genetică realizat de echipa Fundației Conservation Carpathia. Studiul a fost făcut în perioada 2018–2020, potrivit unui comunicat al organizației. Studiul arată pentru prima dată în România prezența hibridizării dintre lupi și câini, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte țări ale Europei.

Studiul confirmă prezența unui hibrid lup câine, fiind prima confirmare genetică oficială în Munții Carpați. Deși hibridizarea pare a fi o amenințare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua și poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincție totală a acestei specii.

În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii vagabonzi care au apărut în habitatul lupilor. Prezența lor pune în pericol sănătatea genetică a populației de lupi pentru următoarele decenii. La 3 detecții ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare și o detecție a câinilor fără stăpân.

Estimările oficiale arată că populația de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s au utilizat metode științifice de monitorizare. Deși la nivel european România pare să aibă o populație viabilă de lupi, Munții Carpați rămân în continuare printre cele mai puțin studiate ecosisteme montane din Europa. Lupul (Canis lupus) este al doilea cel mai mare prădător de pe continentul european, după urs. (Foto ilustrativ)