Italia câștigă pentru a doua oară în istorie Cupa Davis! Noua senzație a tenisului, Jannik Sinner, a fost decisiv în succesul peninsularilor

In Actualitate, Diaspora, Sport
noiembrie 27, 2023

Tenisul italian traversează din nou niște momente senine după mai mulți ani de nereușite. Conduși din teren de numărul 4 mondial și finalist recent la Turneul Campionilor, Jannik Sinner, peninsularii au reușit să zărească piscul din ceața unde se aflau și să câștige “Salatiera de Argint” într-o finală cu Australia (scor 2-0) pentru a doua oară în istorie, după succesul din 1976 prin campionul de la Roland Garros, Adriano Panatta.

Chiar și în absența unor jucători cu greutate, precum Fabio Fognini și Matteo Berrettini, căpitanul nejucător Filippo Volandri a creat o echipă solidă în jurul tânărului Sinner, care se dovedește a fi un as pe turneele indoor. Acesta și-a condus națiunea spre victorie în finalele de la Malaga, câștigându-și toate meciurile de simplu și de dublu. În finală, a adus punctul decisiv după o victorie categorică (6-3, 6-0) împotriva reprezentantului de la Antipozi, Alex De Minaur, după ce Matteo Arnaldi (locul 44 ATP) câștigase primul meci al zilei.

Însă cea mai mare victorie a lui Sinner și momentul decisiv al competiției a venit în semifinala împotriva Serbiei, când l-a învins pe nimeni altul decât Novak Djokovic. Pentru accederea în ultimul act, Italia s-a impus cu 2-1, dar momentul care a înclinat balanța în favoarea “azzurrilor” a fost în a doua partidă a zilei de sâmbătă. Sinner a salvat trei mingi de meci și eliminare pentru a se impune dramatic cu 6-2, 2-6, 7-5 împotriva lui Djokovic, egalând situația la general și salvându-și echipa. Tânărul din regiunea Tirolului de Sud, devenit peste noapte idol la Torino și nu numai, încheie cu un mare triumf sezonul 2023 și se anunță un viitor campion de Grand Slam.

Cupa Davis este cel mai prestigios trofeu pe națiuni de tenis, cu o istorie ce datează de la 1900. România a jucat trei finale (1969, 1971, 1972) și este alături de India și Belgia națiunea cu cele mai multe apariții în ultimul act al competiției fără să fi câștigat trofeul.

Lucian BOROȘ