Grecia, prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Proteste în timpul votului din Parlamentul grec

In Actualitate, Diaspora, Politica, Social
februarie 16, 2024

Grecia a devenit prima țară cu o populație majoritar ortodoxă care a legalizat căsătoria între persoane de același sex,  relatează BBC. Grecia a spus „da”, joi, căsătoriei între persoane de același sex și adopției de copii de către cupluri de același sex, o reformă majoră susținută de premierul conservator, care a considerat că este „un punct de cotitură pentru drepturile omului”, potrivit AFP.  Proiectul de lege votat joi a divizat politica din țară și a fost puternic contestat de unii conservatori și de Biserica Ortodoxă a Greciei. 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că noua lege va „elimina cu îndrăzneală o inegalitate gravă”. Dar legislația a divizat țara, o rezistență acerbă fiind condusă de puternica Biserică Ortodoxă Greacă. Proiectul de lege avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece prin parlamentul cu 300 de membri. Dintre cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat în favoarea legii, 76 împotrivă și doi s-au abținut, la capătul a două zile de dezbateri uneori aprinse

Sondajele de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, dar se opun adopției de către cuplurile de același sex.

 Susținătorii Bisericii au organizat mitinguri în Piața Syntagma din Atena, joi, în timpul votului din Parlament. Mulți au afișat bannere, au ținut cruci, au citit rugăciuni și au cântat pasaje din Biblie.

Cincisprezece dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene au legalizat deja căsătoriile între persoane de același sex. Acest lucru este permis în 35 de țări din întreaga lume. Grecia este prima țară din sud-estul Europei care adoptă o astfel de lege.