FOTO/Marșul „Calea Crucii”, străbătut pe jos de sute de credincioși catolici pe traseul Oituz-Pârgărești-Târgu Ocna

In Actualitate, Cultură și educație, Social
martie 18, 2024

O frumoasă mărturie publică de credinţă din partea credincioşilor catolici de pe Valea Oituzului a fost posibilă duminică, 17 martie 2024, la acţiunea spirituală „Calea crucii”, care a străbătut traseul între Oituz şi Târgu Ocna.

La iniţiativa Asociaţiei Kolping Moldova şi cu sprijinul foarte important al parohiilor din Oituz, Bahna, Nicoreşti, Satu Nou, Pârgăreşti şi Târgu Ocna, aproximativ 500 de credincioşi au pornit la pas în spatele crucii lui Isus, 15 kilometri împreună în rugăciune, cântece, fiecare cu dorinţa de a oferi această jertfă ca formă de preţuire pentru modelul nostru de iubire şi sacrificiu Isus Cristos.

Fiind prima ediţie a acestei iniţiative, nimeni nu a putut aprecia cu exactitate numărul pelerinilor, dar fiecare comunitate ne-a oferit o surpriză foarte plăcută prin prezenţa atât de numeroasă şi atât de implicată. Felicitări tuturor pelerinilor prezenţi!

Copii, tineri, adulţi, persoane vârstnice au dorit să parcurgă Calea crucii, foarte mulţi pentru prima data în viaţă sau pentru cei mai vârstnici după mulţi, mulţi ani. Tema şi gândul pentru care au fost invitaţi la rugăciune a fost „Pacea” atât de fragilă în zilele noastre.

Ziua a început cu sfinţirea crucii în cadrul sfintei Liturghii din comunitatea Oituz. Părintele Anton Galaţanu şi părintele paroh Bernardin Farţade au evidenţiat frumuseţea jertfei în perioada Postului Mare pentru fiecare credincios în pregătirea marii bucurii a învierii lui Isus.

La ora 13.00 curtea bisericii din Oituz a fost neîncăpătoare pentru că foarte mulţi creştini au răspuns invitaţiei şi au avut acest curaj de a porni la drum.

Fiecare parohie a primit câte două staţiuni de recitat, iar voluntarii din fiecare localitate au purtat crucea pe traseul dintre biserici.

Doamna Viviana din Oituz, la vârsta de 75 de ani, a parcurs cei 15 km şi ca un adevărat Simon din Cirene a cerut măcar 10 metri să ducă crucea lui Isus. Un exemplu de credinţă oferit tuturor creştinilor.

Toţi pelerinii au fost ieri „Iosif din Cirene”, l-au ajutat pe Isus să îşi ducă crucea şi fiecare la rândul lui şi-a dus propria cruce cu demnitate şi pioşenie.

Preoţii din fiecare parohie au aşteptat mulţimea pelerinilor în faţa bisericilor şi împreună cu credincioşii au animat prin cântece şi rugăciune fiecare staţiune.

Un moment foarte frumos şi ecumenic a fost prezenţa şi citirea a două staţiuni în faţa bisericii ortodoxe din curtea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Târgu Ocna. Mulţumiri părintelui Florin Asmarandei şi conducerii instituţiei pentru această oportunitate.

La ora 17.00 am ajuns în faţa bisericii romano-catolice din Târgu Ocna unde părintele paroh Ciprian Bulai a încheiat procesiunea şi a oferit o binecuvântare tuturor participanţilor, felicitând şi mulţumind fiecăruia pentru sacrificiu şi mărturia de credinţă oferită în această zi.

Mulţumiri voluntarilor asociaţiei Kolping pentru implicare, mulţumiri primăriilor din Pârgăreşti, Oituz şi Şcolii gimnaziale din Oituz pentru că au oferit microbuzele pentru întoarcerea participanţilor, mulţumiri Jandarmeriei, Poliţiei şi tuturor celor care s-au implicat în buna desfăşurare a acţiunii.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru harurile sale, pentru vremea frumoasă şi puterea fizică a fiecărui pelerin de a duce la bun sfârşit traseul care a măsurat peste 15 kilometri.

Succesul acţiunii ne obligă pentru anul următor să repetăm această experienţă pentru a oferi lumii şi realităţii în care trăim modelul lui Isus ca singurul model de iubire, pace şi sacrificiu.

Cornel Bulai, Episcopia Romano Catolică de Iași, ercis.ro

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto17 martie: De la Oituz şi Târgu Ocna, pe jos, pe Calea crucii

Credincioșii catolici din zonă se pregătesc pentru Calea Crucii, un marș de 15 km pe traseul Oituz-Pârgărești-Tg. Ocna