FOTO/Raclă cu veșmântul Sfintei Parascheva, dăruită Bisericii parohiale Hârja, Oituz, de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

In Actualitate, Cultură și educație, National, Social
martie 20, 2024

O raclă cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, va ajunge la sfârșitul lunii martie la Biserica parohială „Sf. Gheorghe” Hârja, comuna Oituz, protoieria Onești, fiind dăruită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, transmite Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Parohia Hârja o are ca ocrotitoare pe Sfânta Parascheva.

În ziua de 15 martie, credincioșii Parohiei Hârja, printre care și beneficiarii tineri și seniori ai Așezământului de la Hârja,  coordonați de preacucernicii părinți Ilarion Mâță și Petru-Nicolae Toma, au poposit la reședința mitropolitană din Iași unde au primit binecuvântarea părintească a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Înaltul Ierarh a dăruit veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva bisericii parohiale de la Hîrja, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. 

Momentul a culminat cu intonarea troparului Sfintei de către credincioși, împreuna cu Înaltpreasfinția Sa, apoi fiecare credincios s-a închinat cinstitului odor. Ca semn al evlaviei și prețuirii, dar și ca mulțumire, copiii Centrului de zi au depus flori la racla Sfintei Parascheva din Catedrala mitropolitană din Iași. Apoi, grupul de pelerini s-a îndreptat către mănăstirile Hadâmbu și Giurgeni pentru a se închina la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului.

Ultima oprire a acestui pelerinaj închinat ocrotitoarei Moldovei a avut loc la reședința arhiepiscopală de la Roman, unde ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a întâmpinat racla cu sfintele veșminte. În sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, racla a fost purtată în procesiune de soborul slujitorilor și credincioșii prezenți de la intrarea în Centrul eparhial până în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Aici a fost săvârșită slujba acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva și au fost rostite rugăciuni de binecuvântare. 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat câteva cuvinte credincioșilor prezenți în Catedrală și pelerinilor de la Hârja subliniind importanța acestui eveniment și modul în care credincioșii pot spori duhovnicește prin mijlocirea ajutorului sfinților mai ales în perioada Postului Mare. Părintele consilier eparhial Ilarion Mâță, inițiatorul evenimentului, a mulțumit Înaltpreasfinției sale pentru binecuvântarea acestei inițiative și a motivat necesitatea prezenței veșmântului Sfintei Parascheva, ocrotitoarea bolnavilor și mult-folositoarea în necazuri a celor ce caută ajutor de la Dumnezeu prin mijlocirea sfinților, în mijlocul beneficiarilor serviciilor socio-medicale oferite de Centrul rezidențial de la Hârja, mai ales în contextul acestui an închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îngrijirii bolnavilor.

Racla cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne în Catedrala arhiepiscopală din Roman până în data de 31 martie, când Înaltpreasfinția Sa o va aduce la biserica Parohiei Hârja în cadrul slujbei de priveghere, când se va citi și acatistul Sfintei.

(Sursa/Gabriel-Cristian Ambăruș, epr.ro)