Polițiștii din Târgu-Ocna au discutat despre bullying cu elevii. Ce înseamnă de fapt bullyng

In Actualitate, Cultură și educație, Flagrant, Social
aprilie 24, 2024

 Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Târgu-Ocna au desfășurat marți, 23 aprilie, o activitate preventivă la o unitate de învățământ din localitate. Școala nr.1 din Stațiunea Târgu-Ocna a fost gazda polițiștilor, elevilor fiindu-le prezentată o temă de actualitate, cea a bullying-ului. Pentru cei mici a fost citiă și o poveste în care personajul principal era victimă a acestui fenomen, iar pentru cei mari au fost vizionate mai multe clipuri semnificative în acest sens. Astfel, elevii au aflat care sunt consecințele săvârșirii de fapte contravenționale sau infracționale, care sunt efectele violenței și a bullyingului, precum și care sunt rezultatele unor decizii greșite, care încalcă normele, moralitatea și prevederile legale. A fost o întâlnire antrenantă în care polițiștii au răspuns la toate întrebările și curiozitățile elevilor. Activitatea s-a desfășurat cu participarea a 60 de elevi și 6 cadre didactice, iar concluzia a fost că, bullying-ul poate fi stopat prin implicare și empatie față de cei din jurul nostru. (IPJ Bacău)

Ce înseamnă de fapt bullyng

Explicat într-un mod cât mai simplu, bullyingul are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat.
Psihologii definesc bullyingul ca fiind acțiunile sau amenințările repetate, inițiate de către una sau mai multe persoane, care au sau sunt percepute a avea mai multă putere sau statut decât ținta lor, pentru a provoca frică, suferință sau rău.

Bullyingul poate fi fizic, verbal, psihologic sau orice combinație a acestor trei.

  • Bullyingul fizic include acțiuni precum: lovirea, împingerea, împiedicarea, furtul bunurilor și agresiunea sexuală.
  • Bullying-ul verbal include: tachinări, porecle cu conotație negativă, comentarii sexuale inadecvate și batjocură.
  • Bullyingul social include: răspândindirea de zvonuri sau excluderea cuiva dintr-un grup.
  • Cyber-bullyingul combină practici ale bullyingului social și verbal, însă în mediul digital, în special prin intermediul rețelelor de socializare.