Deznodământ amânat dar așteptat: FCSB se încoronează campioana României pentru prima dată de la introducerea sistemului cu play-off, play-out și puncte înjumătățite. Cifrele jucătorilor și meritele antrenorului

In Actualitate, National, Sport
mai 15, 2024

FCSB a sărbătorit primul titlu după 9 ani, în fața unui stadion arhiplin la meciul din penultima etapă a play-off-ului contra lui CFR Cluj. Cu ocazia acestui ultim meci jucat din postura de gazde roș-albaștrii au primit trofeul de campioni pe gazonul Arenei Naționale, trofeu adus de marele Ilie Năstase și au declanșat fiesta. Abonată deseori la statutul de vicecampioană în ultimul deceniu, echipa lui Gigi Becali a îndeplinit în acest sezon una dintre dorințele mai vechi ale latifundiarului, de a fi campioană și va reveni să joace după 7 ani în preliminariile UEFA Champions League.

Altadată cea mai iubită echipă din România, de departe cu performanțe notabile și în cupele europene, acum triumful FCSB-ului mult așteptat de către suporterii rămași fideli lasă și multe semne de întrebare după ce, în ultimul deceniu, clubul a fost zguduit de numeroase probleme, atât din punct de vedere juridic-administrativ, cât și sportiv. Disputele legate de palmares, o stemă schimbată forțat, interdicția de a juca în Ghencea, declarațiile tot mai controversate ale patronului și multiplele schimbări la nivelul lotului și băncii tehnice au tinut mai des capul de afiș în ultimul deceniu decât rezultatele obținute pe teren. Dacă în 2013, într-un context asemănător, când echipa devenea campioană după o pauză semnificativă de 7 sezoane, perspectivele erau cu totul altele: bucurie unanimă a fanilor, aspirații pe plan european și un număr reprezentativ de jucători în naționala României, în 2024 situația se prezintă la un nivel mai jos din toate punctele de vedere, inclusiv managerul Mihai Stoica, altădată lider al ironiilor și înțepăturilor la adresa rivalelor, afișând un entuziasm mai temperat.

Privită de o parte a fanilor și a presei cu ochi critici din cauza implicărilor fățișe ale patronului în alcătuirea echipei, FCSB are totuși meritul de a fi cel mai sănătos club din punct de vedere financiar din România. Asta s-a tradus prin constanța în ceea ce privește bătălia la vârf (de 7 ori vicecampioană în precedentele 8 sezoane) și un punct de atracție pentru jucători de calitate, dornici să joace în cupele europene și să ia salarii consistente și la zi. La nivel de bancă tehnică, soluția aducerii unui antrenor străin care să fie mult mai detașat în relația cu presa s-a dovedit câștigătoare. Venit în martie 2023 la FCSB, Elias Charalambous s-a arătat imun la declarațiile patronului, axându-se foarte mult pe intensitatea antrenamentelor și pregătirea tactică a meciurilor, un atu al acestuia fiind că nu a căutat să fie un revoluționar al fotbalului, reușind să scoată maximul din lotul avut la dispoziție (atât titulari cât și rezerve). Toate acestea fără să se plângă dacă vreun jucător era impus titular și fără să iasă în față la victorii. Tehnicianul cipriot în vârstă de 43 de ani a fost și un fotbalist notabil pentru naționala țării sale, evoluând de 69 de ori pentru Cipru între 2002 și 2017. Fost fundaș stânga de meserie, Elias Charalmbous a fost un produs al cunoscutului club Omonia Nicosia și în cariera sa a evoluat și la echipe cu nume din străinătate precum PAOK Salonic și Karlsruher SC. Charalambous a avut o experiență în România și ca fotbalist, jucând la FC Vaslui în sezonul 2012-13, pentru care a adunat 18 meciuri.

După ce în ultimele sezoane FCSB a fost mereu aproape de titlu, dar au terminat vicecampioni în principal din cauza unor puncte pierdute la început de campionat, în acest sezon gruparea bucureșteană a demarat perfect cu opt victorii în primele zece etape. În ciuda unui lot mai redus numeric față de alți ani, jucătorii importanți au fost feriți de accidentări, iar avantajul din clasament a putut fi gestionat fără mari emoții, titlul fiind obținut matematic cu trei etape înainte de finalul sezonului.

Lucian BOROȘ

LOTUL CAMPIOANEI ROMANIEI, EDITIA 2023-24 (MECIURI/GOLURI)

PORTARI

Ștefan TÂRNOVANU (39/0), Andrei VLAD (0/0);

FUNDAȘI

Valentin CREȚU (25/0), Nana Antwi (8/0), Vlad CHIRICHEȘ (9/0), Joyskim DAWA (36/3), Denis HARUT (9/0), Siyabonga NGEZANA (30/0), Alexandru PANTEA (20/0), Ionut PANȚÎRU (3/0), Risto RADUNOVIC (35/1);

MIJLOCAȘI

Baba ALHASSAN (16/1), Darius OLARU cpt. (36/15), Mihai LIXANDRU (33/1), Andrei PANDELE (6/0), Octavian POPESCU (33/2), Ovidiu POPESCU (30/1), Mihai TOMA (1/0), Eduard Radaslavescu (21/0), Adrian SUT (36/3);

ATACANȚI

Florinel COMAN (34/18), David POPA (2/0), Alexandru BĂLUȚĂ (31/6), Luis Phelipe (9/0), David MICULESCU (34/5).

Jucători plecați de la FCSB după începerea campionatului: Andrei CORDEA (4/0), Malcom EDJOUMA (4/1), Cristian GANEA (5/0), Dorin ROTARIU (5/0), Damian DJOKOVIC (17/2), Andrea COMPAGNO (18/4).