În Germania, în luna iulie, pe lângă Campionatul european de fotbal, s-a desfășurat un alt campionat european: Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar. Pe podium a urcat, de două ori, o tânără sportivă născută în Italia, care a reprezentat România.
Este vorba despre Sofia Pojum, născută la Roma. Părinții ei, Victor și Regina, sunt originari din județul Bacău, comuna Cleja, dar locuiesc în Italia din 1998. „Sunt mândră să reprezint țara părinților mei! ”, spune sportiva.
„La aceste campionate am câștigat un argint și un bronz. Să urc pe podiumul european a fost o experiență extraordinară! Sunt foarte mândră de rezultatul meu, după toate sacrificiile pe care le-am făcut și toată munca grea din ultimele luni.”, a mărturisit Sofia după întoarcerea în Italia.
Sofia Pojum a reprezentat România împreună cu o colegă atletă română care trăiește în Spania. Am întrebat-o cum se simt când știu că reprezintă țara părinților lor, deși trăiesc, studiază și s-au format în altă țară decât cea de origine.
„Amândouă suntem mândre să reprezentăm România la aceste evenimente importante. Suntem două fete foarte determinate, iar acest lucru ne-a permis să obținem rezultate excelente și suntem cu adevărat mândre să putem participa și reprezenta țara noastră în aceste ocazii”, a declarat tânăra sportivă pentru Rotalianul.com.
Sofia Pojum s-a născut pe 29 octombrie 2006, la Roma. Părinții ei, Victor și Regina, sunt originari din Bacău și locuiesc în Italia din 1998. Primul impact cu apa din piscină a fost foarte devreme, pe când avea doar 4 ani. După școală, părinții voiau să o îndrume către o activitate sportivă. Cel mai potrivit li s-a părut înotul. În cartier, zona Montemario din capitala Italiei, era piscina „Accademia di salvamento”, pentru înot de salvare.
(Foto/Sofia alături de familie)
Sofia Pojum – „În ceea ce privește obiectivele viitoare, nu este stilul meu să le dezvălui. Pot spune că sper să pot ajunge din ce în ce mai sus, depășindu-mi mereu limitele. Aceasta este și esența a ceea ce înseamnă lifesaving: participarea la competiții în care se combină abilități de înot și simulări de salvare. Înseamnă să îți pui mereu noi provocări! A concura pentru a salva vieți umane aduce o mare satisfacție, pentru că e o disciplină care necesită rezistență, viteză, luciditate, deci este importantă atât pregătirea fizică cât și cea mentală!” (Sursa/Rotalianul.com)
Distribuie: