VIDEO/18 iulie 1976: Nadia Comăneci a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
iulie 18, 2024

Este ziua perfecţiunii, e ziua în care Nadia, gimnasta din Onești (Gheorghe Gheorghiu-Dej la acea vreme) antrenată de Marta şi Bela Karoly, a schimbat istoria unei discipline şi a câştigat inimile unei planete, 18 iulie 1976.  Primul 10 din istoria olimpică a gimnasticii a transformat-o pe sportiva din Onești într-o legendă. Inițial, Nadia și antrenorul Bela Karolyi s-au uitat confuzi la tabela de marcaj când aceasta a indicat 1.00 deoarece nu era pregătită pentru a înregistra primul 10 din istoria JO.

Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istoria olimpică care a obținut punctajul perfect de 10 pentru un exercițiu impecabil executat la paralele. Ea a continuat să înregistreze 10 perfect de încă șase ori. Avea 14 ani și a devenit cea mai tânără medaliată olimpică cu aur la individual compus, din toate timpurile.  Pe lângă faptul că a fost prima gimnastă care a obținut nota 10 la olimpiadă (de șapte ori), ea a cucerit și trei medalii de aur (individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).

Zbor. Perfecţiune. Zâmbet şi uimire. O româncă a scris istoria unui sport cu inocenţa unui copil de 14 ani. Momentul Montreal 1976, într-o seara de 18 iulie, a schimbat lumea gimnasticii!

Potrivit regulilor de punctaj ale Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, nota maximă posibilă era 10, dar atunci se considera că este imposibil de atins. Înainte de JO de la Montreal, firma Omega, sponsor oficial al competiţiei, i-a chestionat pe responsabilii Comitetului Internaţional Olimpic despre numărul de cifre necesar pentru tabela de scor. Răspunsul a fost că sunt suficiente trei cifre, deoarece nota 10.00 va fi imposibil de primit de către vreun gimnast sau vreo gimnastă.

Cu toate acestea, Nadia Comăneci a obţinut primul 10 din gimnastică chiar în cadrul ediţiei din 1976 a Jocurilor Olimpice. Nadia a obţinut nota 10 la Olimpiadă de șapte ori, câștigând trei medalii de aur (individual compus, la bârnă și la paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Montreal a fost ales drept oraș-gazdă în mai 1970, în defavoarea celorlalte două orașe aflate printre favorite, Moscova și Los Angeles. Acestea au fost gazde ale următoarelor două ediții ale Jocurilor Olimpice, din 1980 și 1984.

Regina Elisabeta a II-a a dat startul Jocurilor Olimpice, într-o ceremonie la care a participat întreaga familie regală. România s-a clasat pe locul 9 în clasamentul pe medalii, cu 27 de reușite dintre care 4 de aur, 9 de argint și 14 de bronz. Dintre cele patru de aur, trei au fost obținute de Nadia Comăneci. Cea de-a patra a fost cucerită de kaiacistul Vasile Dîba, la proba de 500 m simplu, introdusă în premieră la Jocurile Olimpice. Echipa de handbal a României a devenit vicecampioană olimpică.