
Starurile de ieri și de azi ale fotbalului mondial s-au reunit la final de an în Dubai pentru cea de-a cincisprezecea ediție a Globe Soccer Awards, o distincție nouă, care față de clasicele premii acordate de către prestigioasele publicații europene precum France Football, World Soccer, Onze Mondial sau Guerin Sportivo, aceasta aduce mai multă strălucire și culoare prin galele fastuoase organizate în perla din Orientul Mijlociu. În plus, de-a lungul scurtei sale istorii, publicația Globe Soccer a primit laude pentru că a premiat în galele sale și actorii secundari ai fotbalului precum arbitri, directori sportivi, președinți de cluburi, scouteri sau agenți, dar au fost și critici datorate unor distincții mult prea des acordate de-a lungul anilor golgheterului Cristiano Ronaldo și agentului său Jorge Mendes.
Aflat oarecum pe teren propriu, cvintuplul câștigător al Balonului de Aur, a făcut o declarație controversată în timpul galei în ceea ce privește trofeul suprem individual din fotbal după ceremonia cu scântei de la Paris din urmă cu două luni.
„Bellingham, Vinicius, Yamal, această generație tânără face o treabă fantastică și, în opinia mea, ei ar merita să câștige Balonul de Aur. N-a fost corect. O s-o zic aici, de față cu toată lumea.
I l-au dat lui Rodri. Merita, dar cred că Vinicius ar fi trebuit să îl ia, pentru că a câștigat Champions League și a marcat un gol în finală. Alte detalii nu contează pentru mine.
Când cineva merită ceva, ar trebui să primească ce i se cuvine. Dar de asta iubesc eu gala Globe Soccer Awards. E pentru că voi acordați premiile cinstit”, a declarat Cristiano Ronaldo după ce a primit premiul pentru “cel mai bun jucător din Orientul Mijlociu”.
Golgheterul lusitan care va împlini 40 de ani pe 5 februarie, continuă așadar “războiul rece” cu instituțiile fotbalului european și mondial, început de când acesta încă evolua pe “Bătrânul continent” și alegea să nu se prezinte la anumite gale ale Balonului de Aur când știa că nu va fi câștigător, atât când acesta era decernat în co-proprietate cu FIFA, cât și de la revenirea acestuia în exclusivitate la grupul Amaury ce deține L’Équipe și France Football.
Transferat în urmă cu doi ani în Arabia Saudită la Al-Nassr, Cristiano Ronaldo se bucură de “o vară indiană” în ceea ce privește finalul de carieră, marcând numeroase goluri atât pentru club cât și pentru naționala Portugaliei, reușind să depășească borna de 900 de goluri înscrise și luând în vizor numărul 1000. Problema lui însă cu cei despre care simte că nu l-au apreciat suficient rămâne însă o rană usturătoare pentru superstarul portughez, acuzat în dese rânduri că pune statisticile personale peste jocul echipei, iar el nu ratează ocazia să arunce niște săgeți către forurile înalte ale fotbalului.
Cu tot vuietul activismului prezent tot mai mult printre sportivii de top, care încearcă prin numele și faima lor să transmită niște mesaje mai mult sau mai puțin adevărate, Cristiano Ronaldo a ieșit în evidență prin modul tăios prin care alegea să le răspundă contestatarilor și felul personal prin care pare să ia anumite critici. În cazul de față el a dorit să își arate susținerea față de un jucător de la Real Madrid, clubul la care a cunoscut și el cele mai mari performanțe ale carierei, dar felul în care a pus problema în contextul neîncrederii tot mai mari în instituțiile și publicațiile care acordă astfel de premii individuale denotă și o dorință personală a lui spre o schimbare a lucrurilor.
Într-o perioadă în care toată lumea vorbește și nimeni nu mai ascultă, intervine încă o dată în prim-plan impactul necontrolat al platformelor online și al rețelelor de socializare. În afara publicațiilor clasice de sport, rămase de un deceniu în urmă prinse într-o nișă, aspectul comercial și mercantil al fotbalului a fost exploatat foarte multe de către organizații precum UEFA și FIFA, fiecare prin mijloacele sale. UEFA a dat multă încredere și multe sarcini jurnaliștilor europeni, majoritatea membri ai unei asociații continentale credibile, numită European Sports Media (ESM), în timp ce FIFA a mizat mult pe voturile căpitanilor și antrenorilor tuturor statelor membre. Evident, nicio soluție nu a fost perfectă și schimbări ale procesului de votare și al criteriilor s-au tot făcut în ultimii ani pentru a se ține pasul cu evoluțiile jocului, dar faptul că un mare nume al fotbalului pune la îndoială competențele jurnaliștilor ce votează la Balonul de Aur și laudă în schimb gala organizată în Dubai că ar fi acordat corect unde categoriile se schimbă de la un an la altul în funcție de trend, este un semn de dublu standard evident. Mai mult, în anul 2024, au fost acordate în luna mai și alte 14 premii pentru Europe Edition în cadrul aceleiași Globe Soccer.
Numărul mare de meciuri pe sezon și influența tot mai mare a statisticilor, face ca premiile individuale să devină un subiect tot mai sensibil și subiectiv în fotbal. De asemenea, nu trebuie neglijat nici impactul sponsorilor și bonusurile pe care le are promise un fotbalist în funcție de distincțiile pe care le primește. În afară de premiul de cel mai bun jucător al anului acordat de Globe Soccer, Vinicius junior s-a mai consolat și cu premiul de cel mai bun jucător la FIFA the Best cu 48 de puncte față de cele 43 ale lui Rodri. Însă nici clasamentul final al acestor premii nu a mulțumit pe toată lumea, deoarece Lionel Messi plecat de peste un an la Inter Miami a ocupat poziția a șasea, iar Florian Wirtz care nu a jucat în Liga Campionilor în sezonul trecut și nu a rupt norii nici la Campionatul European a fost pe poziția a zecea. (Lucian BOROȘ)
Distribuie: