Gheorghe Hagi la 60 de ani! Reperele unei cariere de succes dedicată în totalitate fotbalului

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
februarie 07, 2025

Pe 5 februarie, antrenorul de la Farul Constanța și fostul mare internațional român Gică Hagi a împlinit 60 de ani. O zi de naștere pe care o împarte și cu mai tinerii colegi de breaslă din fotbalul internațional: Carlos Tevez, Cristiano Ronaldo și Neymar Jr. Cu toate acestea nume mari din lumea fotbalului, precum președinții de la Real Madrid și Barcelona, Florentino Perez, respectiv Joan Laporta nu au uitat de fostul decar care a încântat privirile spectatorilor în anii săi de jucat în Spania, trimițându-i urări călduroase de “La mulți ani!”.

Considerat de anumite publicații străine precum L’Équipe și FourFourTwo drept ultimul decar clasic al fotbalului mondial, Gheorghe Hagi are distincția de a fi considerat cel mai mare fotbalist roman din istorie, în special pentru realizările sale la echipa națională (124 de meciuri și 35 de goluri). Alături de România a evoluat la trei turnee finale de campionat  european (1984, 1996 și 2000) și trei turnee finale de campionat mondial (1990, 1994 și 1998) cu vârful maxim de formă atins la 29 de ani pe tărâm american când naționala a fost la un pas de semifinale, iar Hagi de titlul de cel mai bun jucător al turneului, clasându-se la finele anului pe locul 4 în clasamentul pentru Balonul de Aur.

La echipele de club, prima mare realizare a fost una individuală, titlul de golgheter al Diviziei A luat în tricoul Sportului Studențesc timp de doi ani consecutivi: 1984-85 și 1985-86. De asemenea în 1985 a fost desemnat pentru prima dată “Fotbalistul Român al Anului”, distinctive pe care a primit-o în total de șapte ori în carieră, record absolut. Primul trofeu a venit la primul meci pentru Steaua: Supercupa Europei disputată la Monaco pe 24 februarie 1987 când a marcat și singurul gol în poarta lui Dinamo Kiev. Au urmat alte performanțe în tricoul roș-albaștrilor: trei titluri de campion în România și o finală de Cupa Campionilor Europeni în 1989 pierdută în fața lui AC Milan.

Căderea regimului comunist a deschis granițele spre Occident pentru fotbaliștii români, iar Hagi la 25 de ani era un jucător suficient de matur pentru a lua cu asalt marile scene ale Europei. Prima experiență a fost la Real Madrid (1990-1992) unde nu a reușit să câștige decât o Supercupă a Spaniei și a avut patru antrenori, iar sclipirile sale nu au fost suficiente pentru a ajuta o echipă construită în jurul “Quintei del Buitre” ce începea să îmbătrânească și să predea dominația în campionat Barcelonei antrenate de Johan Cruyff.

Deși constănțean, Hagi a simțit presiunea de a naviga în ape necunoscute, fiind primul fotbalist român aflat în ani tinereții ce trebuia să se confrunte cu presiunea unui mare club european. A fost convins să vină la Brescia de către Mircea Lucescu, cel care îl debutase la echipa națională și îi oferise și banderola de căpitan. Hagi care traversa și pe plan personal o perioadă complicată avea să ia contact cu realitatea dură din Serie A, cel mai puternic campionat din lume în acei ani, echipa retrogradând. Cunoscut pentru abilitatea sa de a lucra cu jucători capricioși, Lucescu l-a convins pe Gică să accepte provocarea de a juca în Serie B, pregătindu-l mental pe acesta și pentru Cupa Mondială ce urma să vină. Rezultatul a fost unul fericit: Brescia a promovat la finalul sezonlui, câștigând și trofeul semi-amical Cupa Anglo-Italiană ce avea să fie desființat la scurt timp după aceea, iar Hagi după un mondial de poveste în SUA, se reîntorcea pe scena mare din Spania, de data asta la Barcelona.

Venit pe Camp Nou și la stăruințele prietenului său, bulgarul Hristo Stoichkov, Hagi a avut o adaptare dificilă în sistemul de posesie fluidă gândit de Johan Cruyff, unde trebuia să îl înlocuiască pe Michael Laudrup. O accidentare la genunchi l-a scos din ritm, iar cei de la Barcelona au trebuit să vadă cum titlul revenea la Real Madrid cu Laudrup noua vedetă a rivalilor. Ultimul sezon al lui Hagi la Barcelona și în fotbalul mare, 1995-96 a fost unul mixt: Stoichkov a plecat la Parma după un conflict cu Cruyff, dar căpitanului naționalei României i se alătura un prieten și mai bun, Gică Popescu, care avea să devină căpitanul Barcelonei. Un alt mare talent greu de gestionat Robert Prosinecki și viitorul star al fotbalului mondial Luis Figo, erau celelalte întăriri ale catalanilor. Dar trofeele le-au scăpat printre degete și de data asta, în campionat au terminat pe 3, la șapte puncte în urma campioanei Atletico Madrid, în fața căreia Barcelona a pierdut și finala Cupei Regelui. Hagi a strălucit pe final de sezon odată ce s-a pus la punct cu pregătirea fizică și a înscris un gol superb în fața lui Bayern München în semifinalele Cupei UEFA, dar nemții au trecut mai departe.

În vara lui 1996 la 31 de ani, Hagi a plecat la Galatasaray, pentru ceea ce avea să fie cea mai fructuoasă și consistentă perioadă a carierei de jucător. După 6 ani agitați în Spania și Italia, Gică și-a găsit un refugiu pe malurile Bosforului, devenind o legendă în Turcia până la retragerea sa în 2001. Patru titluri de campion consecutive au fost remarcabile, dar succesul din finala Cupei UEFA din 2000 pentru Galatasaray a fost încununarea supremă a lui Gică Hagi la echipele de club (în ciuda unui cartonaș roșu primit în finala cu Arsenal), urmat și de o a doua Supercupă a Europei din carieră, câștigată în fața lui Real Madrid și un parcurs până în sferturile Ligii Campionilor în 2000-01, într-o perioadă când competiția avea în format o a doua fază a grupelor și în consecință, mai mulți adversari puternici.

Ca antrenor, Gică Hagi nu a mai avut parte de același succes, începând cu ratarea calificării României la Campionatul Mondial din 2002 după barajul de tristă amintire cu Slovenia și continuând cu experiențe scurte la Bursaspor, Galatasaray, Politehnica Timișoara și Steaua. Însă, în 2009 a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi la Constanța și cu ocazia asta și o nouă echipă, FC Viitorul care să funcționeze ca pepinieră de tineri fotbaliști unde a fost patron și a activat și ca antrenor începând cu 2014. În 2016-17 a reușit să devină campion al României, iar doi ani mai târziu a câștigat Cupa și Supercupa României. În 2021 echipa a fuzionat cu Farul Constanța, iar sub noua stemă a unui club cu tradiție, Hagi a câștigat un al doilea campionat ca antrenor în sezonul 2022-23. De asemenea, mulți componenți ai echipei naționale de astăzi îi datorează lui Gică Hagi șansa de a debuta în prima ligă din România. (Lucian BOROȘ)