FCSB pierde cu Olympique Lyon după un meci disputat! Primăvara europeană este aproape la capăt de drum pentru campioana României

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
martie 07, 2025

Este ușor să speri, este ușor să visezi și este și mai ușor să te amăgești. Sigur că Olympique Lyon nu mai reprezintă o forță de temut a Europei și nici măcar a campionatului Franței. În urmă cu un deceniu, Astra Giurgiu îi elimina pe francezi din Europa League, dar una este începutul de sezon cu play-off pentru accederea în grupe și cu totul altceva sunt optimile competiției când un parcurs cât mai lung european poate fi colacul de salvare al unui sezon ratat. Cum se prefigurează pentru francezi după suspendarea de 9 luni a proaspătului lor antrenor, Paulo Fonseca care a apucat să stea pe bancă la doar cinci meciuri din Ligue 1. Ca o consecință a diferenței de valoare și de experiență în momentele cheie, FCSB a pierdut pe Arena Națională cu 1-3 (0-1) și deplasarea din Franța va închide cel mai probabil un sezon european remarcabil, cu 20 de meciuri jucate de-a lungul și de-a latul Bătrânului continent.

Meciul a fost foarte bun pentru campioana României care a jucat fără frică și de multe ori de la egal la egal, dar voința și risipa de efort te duce doar până la un anumit punct. Francezii au jucat mult mai calm și îngrijit, având un număr de pase mai mult decât dublu, semn că FCSB deseori a alergat după minge. Cu noul patron, americanul John Texter, lyonezii au investit serios în aducerea unor jucători cu nume din fotbalul mare precum Duje Ćaleta-Car, Ainsley Maitland-Niles, Thiago Almada, Jordan Veretout, Nemanja Matić sau Georges Mikautadze. La care se adaugă repatrierile unor produse consacrate ale clubului precum Corentin Tolisso și Alexandre Lacazette. Oricât ai crede că te poți ridica la nivelul lor, era nevoie de o situație neobișnuită pentru un rezultat pozitiv al FCSB, care era lipsită de niște piese grele precum Mihai Lixandru, Darius Olaru sau Daniel Bîrligea.

Lipsa soluțiilor decisive în ultima treime s-a văzut pentru roș-albaștri, care au avut cel mai mari ocazii prin Edjouma și Dawa, doi jucători cu profil defensiv, în timp ce Lyon a deschis scorul prin argentinianul campion mondial Tagliafico care a taxat prima mare greșeală din apărarea bucureștenilor. În afară de golul lui Alex Băluță, care a stopat perfect mingea înainte de a șuta cu sete pe lângă portarul Lucas Perri, acțiunile de atac ale gazdelor au fost grăbite și precipitate. La 1-1, francezii au introdus piesele grele și au apăsat pedala de accelerație, fiecare atac creând panică la poarta lui Târnovanu, mingile fiind mai mereu respinse la adversar care avea până la trei oportunități de șut în aceeași fază. Rapidul belgian de nici 20 de ani, Malick Fofana a înscris două goluri de atacant cu pedigree, deși FCSB putea păstra scorul la 1-2 dacă nu se arunca furibund spre egalare în fața unor jucători mai bine pregătiți fizic ce au avut nevoie doar de un contraatac pentru a închide tabela.

Fotbalul nu e întotdeauna un sport drept, cel mai recent exemplu fiind meciul dintre Paris Saint-Germain și Liverpool din turul optimilor UEFA Champions League. FCSB ar fi putut scoate un egal care să mențină dubla deschisă înaintea meciului retur. Dar nu a fost să fie și trebuie acceptat că în sport ca și în viață, poți pierde în fața cuiva mai bun chiar și când te autodepășești, important este că ai luptat și ai dat totul, pentru că este încetățenită vorba cum că impresia contează. Dacă își menține nivelul arătat în Europa și în play-offul Superligii, FCSB va câștiga titlul fără mari emoții, iar la anul să încerce să ia din nou cu asalt scena europeană cu visul de a ajunge din nou la masa bogaților din UEFA Champions League. (Lucian BOROȘ)