Scandal la vârful administraţiei publice băcăuane! Primarul Oneştiului, Laurenţiu Neghină (foto), îl acuză pe şeful Consiliului Judeţean Bacău de „ipocrizie”

In Actualitate, Economie, Politica
februarie 27, 2021

Consiliul Judeţean Bacău a aprobat, la iniţiativa preşedintelui instituţiei, Valentin Ivancea, un proiect de Hotărâre prin care li se cere primarilor din judeţ să acorde facilităţi fiscale firmelor. Primarul Oneştiului, Laurenţiu Neghină, îl acuză pe Ivancea de ipocrizie şi lasă de înţeles că acest proiect este ”discriminatoriu” şi „cu dedicaţie”.

Laurenţiu Neghină: „Îl rog pe iniţiator (Valentin Ivancea n.r.) să dea exemplu de 20 de firme din cele peste 15.000 care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Bacău pe care le-a avut în vedere când a stabilit criteriile de acordare a acelor facilităţi, întrucât refuz să cred că Hotărârea Consiliului Judeţean ar putea fi discriminatorie, a nu se înţelege cu dedicaţie”

Laurenţiu Neghină aminteşte de facilităţile fiscale pe care le-a acordat mediului de afaceri din Oneşti în 2012, după preluarea primului său mandat, inclusiv trecerea Platformei industriale într-o zonă de impozitare inferioară. Aceste facilităţi au fost, însă, anulate de fosta administraţie PSD a lui Nicolae Gnatiuc, „împovorând mediul de afaceri ce îşi desfăşoară activitatea în zona industrială a Oneştiului cu noi biruri”.

„Astăzi, (vineri, 26 februarie n.r.) Consiliul Judeţean, dând dovadă de ipocrizie, dă o hotărâre prin care ne sfătuieşte cum să ajutăm acelaşi mediu de afaceri, acordându-i, evident, facilităţi fiscale”, scrie pe pagina sa de Facebook primarul Oneştiului.

Proiectul iniţiat de Valentin Ivancea se referă la o „schemă cadru de ajutor de minimis în vederea reducerii de la plata impozitului pe clădiri şi scutirea de la plata impozitului pe terenuri pentru contribuabilii persoane juridice”. În fapt, acest proiect nu are valoare întrucât aceste facilităţi nu pot fi aprobate decât de Consiliile locale din fiecare localitate a judeţului. Din acest motiv, Laurenţiu Neghină îl acuză pe Valentin Ivancea că, de fapt, îşi face campanie „pe banii oneştenilor” şi îi cere acestuia să realizeze lucruri concrete pentru Oneşti, „un exemplu fiind preluarea şi reabilitarea străzii Industriilor şi a drumurilor de legătura dintre Oneşti şi localităţile învecinate, dacă tot a promis, în timpul campaniei electorale, sprijin pentru mediul de afaceri oneştean”.

În timpul dezbaterilor de la şedinţa Consiliului Judeţean, Valentin Ivancea a afirmat că s-a consultat cu primarii din judeţ înainte de a elabora proiectul de Hotărâre, lucru infirmat de Laurenţiu Neghină care ne-a declarat că o astfel de consultare nu a existat, cel puţin în ceea ce priveşte municipiul Oneşti.