Dosarul retrocedării a mii de ha de pădure din județ, repus pe rol de Înalta Curte

In Actualitate, Flagrant, Politica
iunie 07, 2022

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, să repună pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. În acest dosar au fost condamnaţi anul trecut fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei Hrebenciuc (FOTO), precum şi doi judecători, dar sentinţa nu a fost definitivă, scrie site-ul Ziarul de Bacău.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că va repune pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, de apelantele Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi de inculpaţii Andrei Hrebenciuc, Gabriela Rodica Sturdza, Dan Costin Bengescu, Paltin Gheorghe Sturdza, Anca Roxana Bularca, Iosif Kadas, Ioan Adam, Lorand Andras Ordog, Sorin Ion Iacob şi Ioan Mătăşel împotriva sentinţei penale nr. 132/F din data de 22 iulie 2021 a Curţii de Apel Braşov – Secţia Penală.

Instanţa supremă a mai hotărât să fixeze termen de judecată la 30 iunie.

În 22 iulie 2021, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, de Curtea de Apel Braşov, la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Decizia nu era definitivă, mai scrie Ziarul de Bacau.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.
Conform DNA, grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro.