Guvernul vrea să îi retragă certificatul de revoluționar lui Ion Iliescu

In Actualitate, National, Politica
iunie 09, 2022

Ion Iliescu riscă să rămână fără certificatul de revoluționar, scrie site-ul News.ro. Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a declanșat procedura de anulare a documentului, precizează sursa citată.

Conform acesteia, decizia a fost luată într-o şedinţă din 31 mai, în urma unei solicitări a Asociaţiei 21 decembrie, referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 de către Ion Iliescu.

Potrivit documentelor comisiei, s-a constatat, atât din CV, cât şi din materialele de presă, că Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, ceea ce îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român”, prevede articolul invocat.

Membrii comisiei au decis demararea procedurii administrative de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu în instanţa de contencios administrativ.