Ard lanurile de grâu din județul Bacău! 15 ha de teren ale celui mai mare fermier din județ au fost mistuite de flăcări

In Actualitate, Economie
iulie 20, 2022

În urma unui incendiu de vegetație izbucnit marți, au ars 15 ha de teren cultivat cu grâu în comuna Dămienești și care îi aparține lui Laurențiu Baciu, cel mai mare fermier din județul Bacău. Focul a cuprins și aproape 60 ha de miriște.

Marți, 19 iulie, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău au acționat pentru lichidarea a patru incendii de vegetație uscată.

Printre intervențiile de amploare gestionate în intervalul menționat, amintim incendiul produs la un lan de grâu din localitatea Dămienești. În urma apelului care anunța evenimentul, la locul indicat s-au deplasat de urgență două autospeciale de stingere cu apă și spumă de la Detașamentul de Pompieri Bacău.

Intervenția a fost una dificilă. Solul uscat și schimbarea frecventă a direcției vântului au făcut ca flăcările să se extindă cu repeziciune, acestea fiind lichidate după aproximativ patru ore, din momentul anunțării. 

În urma incendiului ce a avut drept cauză probabilă scânteile mecanice de la un utilaj agricol (combină), a ars o suprafață de aproximativ 15 hectare cultură de grâu și aproximativ 60 hectare de miriște.

În acest context, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Aducem la cunoștință faptul că este important ca în zona recoltată să se asigure prezența personalului care să supravegheze, precum și mijloacele necesare pentru stingerea incendiilor (pluguri, stingătoare, cisterne cu apă etc), pentru a interveni prompt în cazul unei situații de urgență. 

De asemenea, reamintim faptul că inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U Bacău au desfășurat și vor contina să desfășoare activități de informare preventivă și control, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de rare împotriva incendiilor (Comunicat/ISU Bacău)