Patru ani de la reprimarea protestelor din 10 august. În tot acest timp, dosarul s-a plimbat de la o instanță la alta

In Actualitate, Flagrant, National, Politica
august 10, 2022

Se împlinesc patru ani de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august. Dosarul a fost inițial închis de procurorii DIICOT, apoi cercetările au fost preluate de Parchetul Militar. În prezent, sunt urmăriți penal mai mulți jandarmi și șefii lor de la acea vreme. Singurele condamnări au fost în cazul unor persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei.

Miercuri, de la orele 18.00, în Piața Victoriei s-a anunțat un protest organizat de zece ONG-uri care cer dreptate pentru manifestanții gazați și bătuți de jandarmi în ziua de 10 august 2018.

În vara anului 2018, pe 10 august, 100.000 de oameni, dintre care mulți români din diaspora, s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta față de asaltul cabinetului condus de Viorica Dăncilă asupra justiției.

Forțele de ordine au intervenit după ce unii manifestanți au încercat să rupă cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene și au intervenit cu bastoane, iar printre cei loviți au fost sute de manifestanți pașnici.

Sunt peste 400 de oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar împotriva jandarmilor au fost depuse peste 700 de plângeri.

Timp de 4 ani, dosarul s-a plimbat de la o instanță la alta.

Singurele condamnări au fost în cazul unor persoane care au agresat o angajată a Jandarmeriei: unul a lovit-o, celălalt i-a furat arma și au primi câte doi ani de închisoare, iar alți 5 au primit pedepse cu suspendare.

Jandarmeria era condusă de Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, care între timp au ieșit la pensie, iar coordonatorul intervenției a fost maiorul Laurențiu Cazan, supranumit și dirijorul.

Toți sunt în prezent urmăriți penal. Ministru de Interne era, la acea vreme, Carmen Dan, care a fost audiată ca martor în acest dosar. (Sursa/Radio Europa FM)