Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești a fost gazda unui eveniment editorial național

In Actualitate, Cultură și educație
septembrie 13, 2022

În Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești a fost lansat, luni, 12 septembrie, în premieră națională, setul de șase lucrări de istorie „România în Primul Război Mondial și Marea Unire a României”.

În cele șase volume, care au ieșit de sub teascurile Tipografiei Magic Print din Onești, sunt analizate evenimente ce au avut loc din 1916 până la încoronarea Regelui Ferdinand în anul 1922, cu referire la Primul Război Mondial și la Marea Unire a României.

Evenimentul de la Onești a fost dedicat împlinirii a 103 ani de la constituirea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război, înființată la 12 septembrie 1919 prin decret semnat de Regele Ferdinand I și care a funcționat până în 1948 sub înaltul patronaj al Reginei Maria, sub diferite titulaturi: Societatea Cultul Eroilor, Așezământul Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor (ANCE) și Așezământul Cultul Eroilor. Din 1948, Așezământul a fost desființat, dar din 1991 a fost înființată Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, cu o filială, din 1992, și în județul Bacău.

La conferința de lansare a setului de lucrări, moderată de istoricul Vilică Munteanu și de directorul Bibliotecii „Radu Rosetti”, Ionuț Tenie, au participat generalul de brigadă (rtr) Grigore Buciu – vicepreședintele ANCE, generalul cu patru stele Vasile Apostol, protopopul de Onești dr. Ioan Bârgăoanu, Eugen Petrescu – președintele Filialei ANCE Vâlcea, dr. Tudor Rățoi – Filiala ANCE Mehedinți, Dănuț Voicu – președintele Filialei ANCE Bacău, și primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină.

În sală au fost prezenți președinți ai unor subfiliale Cultul Eroilor din județul Bacău, preoți din județele Bacău și Neamț, profesori și elevi de la școlile oneștene, scriitori și ziariști. La finalul reuniunii, membri ai Ansamblului coral Resurrectio, din Moinești, condus de prof. Gabriela Biea, au susținut un scurt recital de cântece patriotice.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria Onești, Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor și Biblioteca „Radu Rosetti”, iar parteneri au fost Protoieria Onești, Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Vâlcea a ANCE. 

Sursa/Curierul de știri.ro