Amendă de 100.000 de lei pentru o firmă din Dărmănești din cauză că depozita necorespunzător deșeurile electrice

In Actualitate, Economie, Flagrant
octombrie 13, 2022

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bacău împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Bacău, au efectuat, marți, 11 octombrie, un control la o societate comercială din orașul Dărmănești, având ca activitate principală recuperarea materialelor reciclabile sortate.

În urma controlului, a fost identificată cantitatea de aproximativ 20 tone DEEE (frigidere, televizoare cu tub, maşini de spălat, monitoare), 300 kg deșeuri rezultate din dezafectarea scaunelor de autovehicule, dar și anvelope, depozitate necorespunzător.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase, din OG 92/2021.

Totodată, lucrătorii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat o sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 100.000 lei în conf. prev. OUG 195/2005, modificată.

Acțiunea este parte componentă a Planului Național ,,OZONUL” pentru verificarea legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice care comercializează și utilizează substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră.

Prin aceste acțiunii naționale se urmărește creșterea siguranței cetățeanului și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe care depreciază stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră și a operațiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici de pe raza de competență.

Sunt vizate operațiunile cu substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră, dar și substanțe și deșeuri periculoase, a căror scoatere din circuitul legal poate avea consecințe deosebit de grave pentru ordinea, siguranța publică, sănătatea populației și a mediului înconjurător.

Comunicat, Foto/IPJ Bacău