FOTO/Cum a murit preotul Cristian Balaban. Ultimele ore din viața tânărului preot povestite de Anca, soția lui

In Actualitate, Cultură și educație, Social
noiembrie 16, 2022
Dispariția fulgerătoare a preotului paroh din Rățeni, comuna Balcani, protoieria Moinești, Cristian Ioan Balaban, la doar 41 de ani, a îndurerat comunitatea în care slujea. Cea care i-a fost alături până în ultimele clipe din viață, soția lui, Anca,  le-a mulțumit tuturor celor ce îi sunt alături în aceste momente. Totodată, ea a povestit, într-o postare, ce s-a întâmplat.
„Omul cu care mi-am împărtășit cele mai frumoase momente din viață este așezat în sicriu.
Bărbatul care mă ținea de mână are acum mâna rece și galbenă ca ceara.
Iubitul care mă numea „dragostea vieții mele” a rămas fără bătăi de inimă.
A fost un stop cardio-respirator, fulgerător, în zorii zilei de 13 noiembrie.
Părintele nostru care slujea Sfânta Liturghie și împărtășea cu drag Sfânta Împărtășanie și cuvinte despre adevăr, credință, bunătate și bună înțelegere, a murit după ce și-a făcut Canonul pentru a doua zi și după ce m-a ajutat să-i adorm pe cei mai mici.
Puiul meu drag i-a spus fetei noastre mari, „Gata, la culcare că-i târziu! Noapte bună!” și apoi s-a pregătit de o nouă zi care i-a adus, așa cum am reușit să mă mobilizez să anunț, menirea de Înger protector pentru cei mici și pentru toți copiii pe care îi iubește și de Părinte la Liturghia Cerească.
Eram acasă cu toți. După o zi plină și armonioasă.
Scriu asta abia acum pentru că nimeni nu va înțelege suferința și toate emoțiile pe care le trezesc gânduri și vorbe pe care le văd sau aud de la oameni care nu ne cunosc.
Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi și înțeleg solemnitatea unor astfel de clipe.
Cei cărora vă pasă cu adevărat… vă mulțumesc pentru susținere și pentru înțelegerea tacită și decentă de a aștepta să mă adun eu să vă spun ce am scris mai sus despre moartea lui.
Cei cărora au dorit doar să știe de ce, iată răspunsul, negru pe alb, …mă supără să știu că aveți așteptări să fie povestea spusă peste tot, fără să ne lăsați răgazul unui bun rămas, să ne contactați direct, să așteptați…
De aceea, vă rog să-mi lăsați timp și voi mai da detalii. Mă voi mai descărca prin scris și pe unele le voi pune aici. Mai las aici poze făcute înainte să urc la cei mici. E o trăire ca înainte de noaptea Învierii aici. Nu pot descrie în cuvinte.
Plâng, alături de Alexandra, cea mică, îl învelesc pe Teodor, nu am cuvinte.
Mă întorc la ai mei. Aveți grijă de voi. Și spuneți-vă unii altora ce simțiți. Oboseala și multe griji pot afecta atunci când nici nu vă așteptați! Iar sentimentele frumoase împărtășite cu cineva drag până în ultima clipă contează sufletește, enorm de mult.
Închei cu ceva ce aș fi șoptit lângă sicriu
Te iubesc, puiul meu! Îți mulțumesc din inimă pentru tot!
Iartă-mă că nu am fost în stare de mai mult de-atât!
Trăiești în sufletul meu și prin noi, ai tăi, dar și prin ceea ce ai început tu și noi vom continua!”

 Luni, 14 noiembrie 2022, începând cu ora 18.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi din Protopopiatul Moinești, a fost prezent la biserica „Sf.M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din parohia Rățeni, pentru a se ruga la catafalcul unde a fost depus trupul neînsufeţit al părintelui Cristian Ioan Balaban, cel care a slujit timp de doar 4 de ani în această comunitate, dar care prin lucrarea sa cu timp și fără timp în ogorul Domnului și-a înscris numele în ceata vrednicilor slujitori ai Părintelui Ceresc.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit Sfânta Evanghelie, text care aduce în conștiința credincioșilor nădejdea Învierii prin Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, după care a rostit rugăciunile de dezlegare,  adresând şi un cuvânt de mângâiere celor prezenţi:

Preotul trebuie să urce totdeauna pe propria Golgotă împreună ducând crucile tuturor fiilor săi duhovnicești încredințați spre păstorire. Viața noastră este un amestec de moarte și Înviere; murim în fiecare clipă și ne naștem în fiecare clipă. Murim pentru timpul parcurs, pentru mulțimea greutăților și a crucilor pe care le purtăm, dăruite de Hristos și înviem recreați, moartea transformându-se într-un Paște.

 Joi, 17 noiembrie, de la ora 9 va fi săvârșită Sfânta Liturghie iar la ora 11 va fi oficiată Slujba de Înmormântare.
Sursa/curieruldestiri.ro. Foto/Facebook