Ambasada Ucrainei cere autorităților române „o anchetă rapidă și detailată” a evenimentelor din comuna băcăuană Berzunți

In Actualitate, Flagrant, National, Politica
ianuarie 04, 2023
Ambasada Ucrainei la București a reacționat la scandalul urătorilor de la Berzunți. Reamintim că, în comuna băcăuană Berzunți, urătorii de Anul Nou s-au mascat în militari ruși și ucraineni și au defilat cu tractoare transformate în tancuri rusești pe care desenaseră inclusiv litera Z, simbolul Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina.
„Cu regret constatăm faptul că, în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea federației ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși.
Suntem convinși că asemenea manifestare contrazice dispoziției poporului român, care și-a exprimat sprijinul necondiționat Ucrainei în războiul declanșat de către Federația rusă împotriva statului Ucrainean. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română.
Simbolurile agresiunii rusești trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată.
Apelăm la instituțiile de drept ale Românei să efectueze o anchetă rapidă și detaliată a evenimentului menționat.”, se arată în comunicatul publicat aseară pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei.

Polițiștii băcăuani s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spațiul public și au demarat verificări în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 31 din 2002, pentru a stabili cu exactitate situația de fapt, iar în funcție de rezultat se vor lua măsurile legale ce se impun.

Ordonanța respectivă se referă la interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.