Primarul din Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, vrea să „naționalizeze” Cazinoul din orașul stațiune băcăuan. Intenția administrației locale de a prelua clădirea emblematică a stațiunii există de ceva timp. La ultima ediție a emisiunii România, te iubesc, de duminică, 12 februarie, dedicată stațiunilor balneoclimatice din țară, Gheorghe Baciu a vorbit chiar despre o naționalizare a clădirii.
Aflată în proprietatea unei firme din Bacău, clădirea a fost scoasă la vânzare în mai multe rânduri, ultima încercare de înstrăinare fiind de anul trecut. Dacă în 2021, proprietarul cerea 2,25 milioane de euro, acum a mai scăzut din preț, ajungând la 1,6-1,9 milioane de euro. Gheorghe Baciu spune că suma nu este realistă, clădirea fiind evaluată, recent, la 400.000 de euro. Bani pe care adminstrația locală este dispusă să îi achite.
Cazinoul din Slănic Moldova, cunoscut și sub numele de Cazinoul Regal, este cel mai vechi din România și al cincilea din Europa. El a fost construit între anii 1892 și 1894 de meșteri pietrari italieni și de cei locali conform unor planuri realizate de arhitecții George Sterian și H. Rick, la inițiativa arhitectului Nicolae Ghica-Budești.
Cazinoul din Slănic-Moldova este un monument de grupa A, cu valoare istorică națională și universală.
Povestea înstrăinării clădirii a început în urmă cu mulţi ani, 2013 fiind momentul în care şi-a schimbat proprietarul. La acea vreme, Cazinoul aparţinea societăţii Perla Moldovei SA, care a fost executată silit de către SC Flora SA pentru o datorie restantă, şi a fost scos la licitaţie. Imobilul era grevat de sarcini în favoarea SC Rafo SA, precum şi de un drept de ipotecă în favoarea Administraţiei Finanţelor Publice Slănic Moldova.
Potrivit legii pentru protejarea monumentelor istorice, clădirile având acest statut, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi vândute doar în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune de către Ministerul Culturii ori unităţile teritorial-administrative.
Ministerul Culturii a refuzat să îşi exercite dreptul de preemţiune şi l-a transferat autorităţilor locale. La rândul său, Consiliul Judeţean a refuzat, de asemenea, să cumpere imobilul, printr-un vot negativ dat în unanimitate de aleşi, pe motiv că „nu sunt bani pentru o asemenea achiziţie”.
În cazul în care Consiliul Judeţean ar fi cumpărat Cazinoul, suma de plată ar fi fost de 1.410.750 lei fără TVA, ori 1.749.330 cu TVA (circa 400.000 euro la acea vreme).
Pentru preluarea Cazinoului, este nevoie de votul Consiliului Local Slănic Moldova. Pentru a bloca vânzarea clădirii, Gheorghe Baciu a declarat, între timp, clădirea Cazinoului ca fiind de ultilitate publică și susține că are și o hotărâre judecătorească în acest sens. Gheorghe Baciu susține că, în acest fel, actualul proprietar va putea, eventual, să conteste doar suma plătită de primărie, nu și preluarea clădirii.
Primarul din Slănic Moldova este convins că va reuși să preia clădirea și să o redea circuitului turistic al stațiunii, după o renovare care va ajunge la 8-9 milioane de euro, bani ce spera să îi obțină din fonduri guvernamentale și europene.
Distribuie: