VIDEO/ Cutremurător! Medici cardiologi acuzaţi că luau dispozitive medicale de la persoane decedate şi le montau la pacienţii operaţi

In Actualitate, Flagrant, National, Social
februarie 17, 2023

Mai mulţi medici cardiologi sunt acuzaţi că luau dispozitive medicale de la persoane decedate şi le montau la pacienţii operaţi. Procurorii vorbesc despre mai mult de 170 de intervenţii. În total, 24 de percheziții au avut loc vineri dimineața în Brașov, Iași și Neamț. Au fost vizate cadre medicale, spitale, sediul unui ONG, dar şi al unei primării din Iaşi.

Percheziţiile efectuate vineri de poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme vizează activitatea unor medici care montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Dosarul cuprinde acuzaţii de fals, uz de fals şi alte fapte asimilate corupţiei, dar de departe cele mai grave sunt legate de faptul că doi medici ar fi montat în cazul a 171 de persoane mai multe dispozitive medicale recoltate de la cadavre iar în cel puţin două cazuri au survenit şi decese. Potrivit Ziarul de Iași, citat de Observator, cei doi medici sunt Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar „Regina Maria” din Braşov

Pentru aceste intervenţii au fost solicitate diverse sume de bani, deşi în mod normal sunt operaţii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de cei doi medici, unul de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași şi altul de la Spitalul Militar „Regina Maria” din Braşov. Procurorii au făcut percheziţii şi la primăria din comuna Movileni din Iaşi unde s-ar fi construit fără aviz cu acei bani o casă de vacanţă într-o arie naturală protejată. 

În total au fost efectuate 24 de perchiziţii în mai multe locuri din ţară şi s-ar putea lăsa cu 9 mandate de aducere la audieri, inclusiv pentru cei doi medici implicaţi. Ancheta amplă declanşată a plecat de la un control al ministerului Sănătăţii care a scos la iveală mai multe nereguli pe secţia de cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Comunicat Poliția Română:

Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală-Direcția regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale vizate, în domeniul producerii și distribuției de echipamente și dispozitive medicale.

 

Galerie foto Poliția Română

card1
card2
card3