Luni are loc Ceremonia de decernare a Titlului de Cetățean de Onoare (post mortem) al Oneștiului campionului de raliuri Adrian Răspopa

In Actualitate, National, Sport
martie 09, 2023

Luni, 13 martie, la Cinema Capitol Onești va avea loc ceremonia de decernare a Titlului de Cetățean de Onoare (post mortem) al Oneștiului fostului pilot de raliuri, campionul oneștean Adrian Răspopa.

Evenimentul este organizat de Team Adi Răspopa și Primăria municipiului Onești. Sunt așteptați să participe, alături de familia campionului de raliuri Adrian Răpopa, oficialități județene și locale, foști colegi, precum și președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.

Consiliul Local Onești a votat, pe 24 noiembrie 2022, acordarea titlului de Cetățean de Onoare (post mortem) lui Adrian Răspopa, când s-a luat și decizia ca înmânarea diplomei și a însemnelor distinctive să aibă loc în cadrul unei ceremonii ulterioare la care va fi invitată familia fostului pilot de raliuri.

Adrian Răspopa a murit în urma unui accident petrecut pe 4 septembrie 2021 în timpul unei probe speciale a Raliului Iașiului.

Născut la Onești, Adrian Răspopa s-a urcat prima oară la volan la doar 6 ani, iar la vârsta de 9 ani a învățat deja să conducă, scria Pro sport după teribilul accident.

Pasionat de mic copil de raliuri, Adrian Răspopa spunea că a învățat să conducă încă de la vârsta de 9 ani.

Înainte de a obține permisul de conducere, pe când nu împlinise 17 ani,  făcea poligonul contratimp cu un grup de prieteni locali, semn al pasiunii sale.

„La 5-6 ani am interacţionat cu echipa IDMS de la Piteşti. Am avut ocazia să-i cunosc pe Ludovic Balint, pe Gheorghe Preoteasa, pe Ovidiu Scobai, Ovidiu Mazilu, Dacian Barna, lumea care a scris istorie. De acolo zic eu că mi s-a înfiripat această dragoste pentru curse şi pentru motorsport”, mărturisea Adrian Răspopa.

„Titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Onesti reprezintă o distincție onorifică și, pe cale de consecinta, nu presupune acordarea de drepturi materiale, aceasta încununând o recunoaștere a unei cariere de excelență, a unor fapte, acte și performanțe notabile”, se arată în Raportul de specialitate la proiectul de Hotărâre referitor la acordarea titlului de Cetățean de Onoare post mortem.

În același document, se precizează că, în cariera sa de 20 de ani în motocros, Adrian Răspopa a participat la peste o sută de competiții, fiind un exemplu de curaj, ambiție și energie pozitivă.