Garda de Mediu – Amenzi și sesizări penale împotriva a două mari primării din județul Bacău

In Actualitate, Economie, Flagrant
martie 21, 2023
Primăriile din Bacău și Comănești au fost amendate de comisarii Gărzii de Mediu din cauza depozitării neconforme a deșeurilor din construcții. De asemenea, împotriva celor două instituții s-au făcut plângeri penale.
Depozitările necontrolate de deșeuri din județul Bacău sunt din nou în atenția comisarilor Gărzii Naționale de Mediu din teritoriu, care au demarat mai multe verificări în urma unor sesizări venite pe adresa comisariatului județean, au transmis comisarii de mediu.
Prima „razie” a comisarilor GNM – CJ Bacău a vizat UAT Comănești, unde s-a constatat existența unui depozit de deșeuri provenite din demolări (beton, cărămidă, BCA, piatră etc), pe un teren extravilan aflat pe domeniul public, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Bacău.
În timpul verificărilor, reprezentantul UAT Comănești a pretins că deșeurile inerte provenite din construcții au fost transportate pe terenul respectiv în vederea consolidării drumului, pentru asigurarea circulației în condiții de siguranță, însă comisarii GNM au constatat că pentru depozitările respective, UAT Comănești nu deținea niciun act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, precizează sursa citată.
Prin urmare, pe lângă sancțiune contravențională constând în amendă, a fost aplicată și o sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru încălcarea prevederilor OUG nr. 92/2001 privind regimul deșeurilor.
A doua inspecție a avut loc pe raza Municipiului Bacău, mai precis în zona Străzii Constanței, unde existau informații cu privire la depozitarea unor deșeuri industriale rezultate din demolări (beton, azbest), pe o suprafață de 1,5 ha.
Întrucât deșeurile provenite din desființarea unor garaje, aparțineau municipalității, UAT Municipiul Bacău a fost sancționată cu amendă în valoare de 70.000 lei și i-au fost impuse măsuri cu termene (interzicere stocării deșeurilor din construcții/demolări și aducerea terenului la starea inițială).
Potrivit documentelor, deșeurilor din azbest au fost preluate în vederea eliminării de către un operator autorizat. Și în acest caz, a fost înaintată o sesizare penală instituțiilor competente.
(Sursa/Comunicat Garda de Mediu Bacău)